Ongeziene drukte veroorzaakt parkeerproblemen in Burreken.

Volgens Jos Gyssels van Natuurpunt Rondom Burreken was het afgelopen weekend “ontzettend druk” in het natuurdomein het Burreken. “Op zich is dat uiteraard geen probleem, maar de parkeerproblemen baren ons wel zorgen.”

“We wensen een goede verstandhouding met onze buren en die waren niet opgezet dat hun straat volledig stond volgeparkeerd. Ze konden soms zelfs niet uit hun woning. We hebben onze verantwoordelijkheid opgenomen en hebben bezoekers aangesproken. Zo verwezen we hen door naar de parkings aan de rand van het natuurgebied. Daar zetten we reeds jaren op in. Maar mensen blijven toch maar naar het Perreveld   in Zegelsem komen, terwijl de straat niet voorzien is op een dergelijke toeloop. Er zijn maar enkele parkings afgetekend aan het Perreveld.
We willen via deze weg dan ook een oproep doen naar de bezoekers om met de fiets te komen. Of als je dan toch met de wagen komt, parkeer die dan aan de parkings ter hoogte van de dorpskern te Zegelsem, het voetbalveld van Zegelsem, de Groenstraat te Horebeke of aan de kerk te Schorisse.
Vandaar zijn er aanloopwandelroutes die de mensen naar het natuurgebied leiden.”

Oplossingen

Jos Gyssels wil in naam van de vrijwilligers van ’t Burreken met de verschillende gemeentes rond de tafel zitten om mogelijke oplossingen te bespreken. “Mensen komen zeer graag wandelen in het Burreken, maar dan moet dat ordentelijk kunnen gebeuren, zonder overlast voor de buren. Met Brakel hebben we al een overleg ingepland. We willen ook met Maarkedal en Horebeke praten en zoeken naar oplossingen.”

“We zijn vragende partij om een parkeerverbod in te voeren voor het Perreveld.  En bijkomende wegwijzers te plaatsen naar de parkings aan de rand van het gebied. Zo kunnen we de bezoekers beter begeleiden.”

Loslopende honden:
Naast het parkeerprobleem blijven ook loslopende honden een grote uitdaging.
Elk weekend moeten bezoekers gewezen worden op hun verantwoordelijkheid.
“Het natuurgebied is geen losloopweide, maar een gebied waar wilde dieren wonen die gevoelig zijn voor verstoring. Loslopende honden jagen ree ën, vogels en andere dieren op.
Bovendien vinden ook andere bezoekers het contact met honden niet altijd prettig. Het getuigt dan ook van respect voor de natuur en de bezoekers om de hond aan de leiband te houden” besluit Jos Gyssels.

 

nvdr: Op veel info van het Burreken vindt men als startlocatie Perreveld 14 – Vraag is of dit niet het grote probleem is omdat de straat niet voorzien is op een grote toestroom. In het Perreveld kunnen twee voertuigen nauwelijks elkaar kruisen.