Jan Parent, 50 jaar muzikant

Een leven vol muziek, ‘t leven is mooi

Ten huize Parent in Scheldewindeke is het al muziek wat de klok slaat. Naast Jan hebben ook zijn twee prachtige dochters Karolien en Annelies (en eigenlijk de ganse familie) de muziekmicrobe te pakken. Achtenzestig is Jan Parent intussen, maar de levenslustige muzikant heeft nog niets aan spirit en enthousiasme ingeboet. 50 jaar professioneel muzikant, reden te over voor een portret. De drang tot optreden is nog altijd even groot. Een halve eeuw holt hij van het ene podium naar het andere. Muzikant, zanger, entertainer,…het werd een roeping. In elk optreden legt hij zijn ziel. De erkenning geeft hem voldoening én de kracht om voort te doen. Zijn gedrevenheid werkt nog altijd. Stilzitten is geen goed idee, muziek is puur genot, er is niets wat hij liever doet. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

 

We zagen Jan Parent, samen met zijn zangeressen Zippora De Brauwer en dochter Annelies Parent, al ettelijke keren optreden. De correcte omschrijving van zijn beroep is “toetsenist”, iemand die alle klavieren (piano, keyboards, hammond, synthesizer, etc) bespeelt. Waarom doet hij dit nog altijd? Is het misschien dat tikkeltje ijdelheid? Maar…nog altijd blij dat hij zich kan uitleven op een podium. Als hij op een podium staat weet hij het weer. Het is de magie, die hem er naartoe zuigt. Wat op het podium gebeurt is een ritueel. Hij is niet alleen een muzikant, ook een entertainer, een mens van het woord. Muziek houdt hem wakker, muziek houdt hem jong. Zijn woordenstroom en zijn muziek vloeien samen. Bij zijn optredens, meteen de beuk erin, het publiek laten genieten vanaf de eerste minuut. Interactie met het publiek. Hoe hij dat klaarspeelt? Door gewoon plezier te hebben in wat hij doet. Door de kracht van de overtuiging waarmee hij elk nummer brengt. Muzikant én presentator, podiumbeest “pur sang” Jan Parent heeft zelfs na een halve eeuw carrière nog energie over. Als toeschouwer krijg je geen moment om op adem te komen, er zitten nooit dipjes in de set. Van zijn zangeressen zegt hijzelf, Zippora en Annelies zijn ware professionele zangeressen, wij brengen alles “Live”. Hoe zij op de kleinste onverwachte wending kunnen inspelen, dat is ongelooflijk. Wij laten een nummer soms minuten langer duren … improviseren, zonder over-acting, zonder te klungelen. Dat kan maar wanneer je mekaar honderd procent begrijpt … ik heb het onnoemlijk genoegen reeds twaalf   jaar met deze “Beauties” op de planken te staan” . Als een geoliede machine heeft hij niet veel nodig om het publiek bij het nekvel te grijpen. Jan Parent is nog altijd één brok dynamiet, vol overgave. Perfectionistisch. Legt de lat hoog. Hij moet het podium op. De muzikant die entertainer is. En gelukkig is hij nog lang niet uitgezongen.

Portret

Jan Parent werd geboren op 3 februari 1952 in Scheldewindeke, als jongste broer van Ren é en Herman. Zijn vader Firmin was bakker én ‘tenor noble’. Firmin behaalde een “1 ste prijs” zang aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel. Zijn moeder was “Madame van de post” in   Scheldewindeke. Ze schreef gedichten, columns voor tijdschriften en toneel en beschikte over een fenomenaal geheugen. Na de lagere school trekt Jan naar het internaat te Geraardsbergen. Daarna volgt het Conservatorium Gent. Hij houdt de zware klassieke studies na twee jaar voor bekeken en krijgt een eerste aanbod. De groep, de Mac Duff’s Dimension, begeleidt binnen- en buitenlandse artiesten. Dit was zijn eerste ervaring met professionele acts in verschillende genres. We werkten samen met J. Vincent Edwards van “Thanks to the Lord”, Bonny Saint-Claire, Roger Whittaker, Ann Christy, Corry Konings,   en zo vele anderen. Jan had het geluk, wegens twee broederdiensten, vrijgesteld te zijn van legerdienst, toch heeft hij een document waarop staat: “Tijdelijk lid van de BSD “Belgische strijdkrachten in Duitsland”- Graad: Officier – functie: Muzikant. Vier maal deden wij een tournee naar alle kazernes in Duitsland om onze soldaatjes te vermaken. Nooit vergeet ik de rit , samen met Ann Christy, met een tank over oefenterrein. Wat een avontuur … Van rock tot smartlap, vrijwel alle artiesten die Belgi ë aandeden bezochten ons repetitielokaal te Deinze’, glimt Jan Parent. ‘Na twee jaar kreeg ik een aanbod van Johnny White, “De stem van Vlaanderen en Walloni ë”. Van Oostende naar Aarlen, van Zevergem naar Durbuy. Een drukke maar prachtige tijd, temeer omdat de secretaresse van het Brussels artiestenbureau Christina Bergmans was … Liefde via de muziek,   het bestaat. In 1974 trouwden zij. In 1980 hadden we reeds twee mooie dochters, Karolien en Annelies’. De appel is niet ver van de boom gevallen, Karolien en Annelies zijn begenadigde zangeressen. ‘De platenfirma Vogue zocht in die periode professionele muzikanten voor een jongen die het zeker zou   gaan maken: Willy Sommers . Ik bekeek de speelkalender en zei: “Ja”. Er volgt een geweldige periode, met 20 à 30 optredens per maand, die 16 jaar duurt. Onder leiding van Roland Verlooven, Belgische topproducer, begin ik met een bang hart aan mijn eerste studio-opnamen. Ik ging dood van de stress. Roland gaf mij vooraf stiekem de partituren mee zodat ik me beter kon voorbereiden. Partituren lezen was zeker niet mijn sterkste punt, maar mijn improvisaties en begeleidingen waren volgens hem de juiste voor zijn genres. We namen zo’n 600 singels en een 200-tal LP’s op. Van sommige van deze hits werden er in gans West-Europa 100.000, 200.000 tot 1,5 miljoen verkocht. Roland Verlooven schakelde mij ook in om nummers in te zingen voor andere “onbestaande” groepen. Wanneer ik in de wagen onze “geheime hit” hoorde, was ik een tevreden man. In die tijd begeleidden we ook Nana Mouskouri, Adamo, Claude Barzotti, Roco Granata en vrijwel alle Vlaamse en een resem buitenlandse artiesten. ’s Nachts opnemen, tijdens de pre-mix twee uur op de grond slapen, kortom een artiestenleven’. Einde jaren ’80 kwam de “showbizz-crash” in Vlaanderen.

Op eigen vleugels

Foto van vroeger: “Jan Parent als toetsenist bij orkest van Johnny White (Brussel 1970)”.
Tijdens TV show met Willy Sommers, jaren 70.

‘Een beetje moegespeeld verlaat ik Willy Sommers en Roland Verlooven en start solo als “entertainer”. Ik waag de sprong en schaf me een complete installatie aan. Ik startte als “Only the Lonely”, een tijd later samen met zangeres Rita Roeland, mama van het “Dance-fenomeen” Jessy. Het kinderprogramma “de Noot- en Toonshow” met Marijn De Valck en Chris De Braekeleer vervolledigen mijn kalender tot 2005. Tussendoor verzorg ik ook nog de opnames en live-optredens voor het “Boerenparlement” alsook verschillende uitzendingen voor Radio 2. Muzikale achtergrond voor documentaires en filmmuziek voor Coco Flanel vervolledigen mijn palmares.

Jan met Piaf-zangeres Viviane Steyaert

Op een priv éoptreden leer ik Viviane Steyaert (een weetje … zij is de kleindochter van Karel “Steyaert” Van Wijnendaele, de stichter van de Ronde van Vlaanderen) kennen, een Gentse dame die Edith Piaf vertolkt als geen ander. Ik begeleid haar nu reeds 25 jaar en we verzorgen bijzonder stijl- en sfeervolle optredens in binnen- en buitenland. Na een paar drukke jaren ga ik op zoek naar een tweede “All-round” zangeres. Dit resulteert in een breder repertoire, en ook de visuele ‘touch’. Drie super zangeressen passeren de revue: Martine Foubert, Elfi Strackx, Elisa Dhondt. De verrassing voor papa Jan. Dochter Annelies Parent zingt al jaren bij de folkgroep ‘Lezzamie’, samen met zus Karolien. Midden 2007 kan ik Annelies overtuigen ook de muzikale stap te zetten richting ‘papa Jan’. Dagen repeteren en een eerste solo-optreden voor 700 mensen. Schitterende reacties… tot de volgende stap in 2008. Zippora De Brauwer (die in de jaren 90 enkele prachtige Dance-hits heeft gescoord) komt erbij … er wordt een prachtig freelance-trio geboren. Niet enkel fijn om te horen … het oog wil ook wat. Onze combinatie heeft eigenlijk geen naam … wij noemen het “The Beauties and the Beast”. Vraag: wie van de meisjes is the Beast ? ‘t Leven is mooi’, besluit Jan Parent. ‘Bij het doornemen van de kalender zie ik namen van klanten: Willy Naessen, Jean-Claude Van Damme, Prins Mubarak van Egypte, Rotary, Lyons, Kiwanis, Meridien Paris, Champagneproducenten Reims, tientallen politiekers, banken, transport, en nog een eindeloze lijst’.

Dit noemt Jan de “Stoeflijst” van een artiest.

“De twee press-foto’s van 1972 t. g. v. voorstelling orkest Willy Sommers”. Deze periode heeft zestien jaar geduurd.

Een uitgelaten bende met Top-producer componist Roland Verlooven. Links streekgenoot gitarist Gaby Van Wijmeersch uit Zottegem.
Het prille begin met de “Shamrock” groepje met wortels in Balegem. Jan met zonnebril.

 

Goud

 

50 jaar op het podium. Dat verdient een gouden plakkaat, een ‘specialleke’. Uitkijken naar de viering van zijn vijftigjarige carrière. Maar daar heeft — je raadt het al — dat vervloekt coronavirus een serieuze stok voor gestoken. Veel artiesten maken zich zorgen. Door de coronapandemie vastgelegde optredens die gecanceld worden, dat steekt toch. Positief punt is dat de aanvragen voor 2021 reeds vlot binnenlopen, na de lock-down zal alles terug opstarten zoals voorheen … hopen wij. Jan zal blij zijn als hij weer eens de micro in de hand heeft. 68, het is maar een cijfertje. Nee, hij is niet te stoppen. Hij mag fier terugblikken op zijn carrière. Een carrière die al vijf decennia duurt. Hij voelt zich geruggesteund door zijn vrouw Christina Bergmans, zijn dochters Karolien en Annelies en hun partners. Zij zijn zijn steunpilaren. 50 jaar muzikant, een dikke proficiat, Jan.           Reporter 17

Jan met echtgenote en “Big Boss” Christina Bergmans

Jan Parent, samen met zijn zangeressen Zippora De Brauwer en dochter Annelies Parent