Scheldetragel Liedermeers wordt grondig vernieuwd

Het jaagpad langs de Schelde tussen de Merelbeekse jachthaven en het E17-viaduct in Gent wordt vanaf midden mei 2021 grondig vernieuwd. Het pad zal over een lengte van bijna 2 kilometer een nieuwe laag asfalt krijgen en op sommige stukken ook verbreed worden. Waar nu nog geen verlichting is, zullen er straatlantaarns komen. In afwachting vindt binnenkort al een tijdelijke heraanleg plaats.

 Al een hele tijd ligt de Scheldetragel Liedermeers er slecht bij. Daarom startte het Lokaal bestuur eind 2018 een dossier op voor de heraanleg ervan. Dat verschillende overheden eigenaar zijn van gronden die op het traject liggen, maakte dat er meer tijd kroop in de voorbereiding. In het voorjaar van 2020 konden de betrokken partijen zich allen vinden in het ontwerp en werd een vergunningsaanvraag ingediend.

“Het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid verklaarde het dossier vorige week ontvankelijk. Het openbaar onderzoek loopt van 14/11 tot en met 13/12. Nadien wordt het trac é voorgelegd aan de gemeenteraad en beslist het Departement over de uiteindelijke vergunning. We hopen half mei met de werken te kunnen starten, zodat het nieuwe fietspad tegen de zomer van 2021 klaar is”, licht Pascal Rousseaux toe, schepen van Openbare Werken en Stedenbouw.

Het is nog wachten op de bevestiging, maar het ziet ernaar uit dat de Vlaamse Overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen het project volledig zullen subsidi ëren. Het is dan ook een traject met veel potentieel: het is er nu al mooi langs het water, maar in betere staat wordt het ook een erg handige verbinding. Het volledige traject zal in asfalt worden heraangelegd, aangezien dat de beste ondergrond is voor fietsers. Het pad wordt overal minstens 2,5 meter breed en waar er plaats is zelfs 3 meter. Tot slot zal er verlichting geplaatst worden, zodat mensen zich er ook veilig in het donker kunnen verplaatsen. De verlichting wordt wel aangepast in functie van de vleermuizenpopulatie die er leeft.

Het Lokaal bestuur Merelbeke besliste bovendien om het wegdek al een tijdelijke upgrade te geven, nog voor definitieve heraanleg van start gaat. “We zullen de bestaande dolomietverharding losfrezen, nivelleren en walsen om het fiets- en wandelcomfort nu al te verbeteren”, verduidelijkt schepen Rousseaux.Deze tijdelijke herstellingswerken zullen plaatsvinden op woensdag 18/11 en donderdag 19/11. Op deze twee dagen zal de Scheldetragel tussen de jachthaven en de Loskaai in Gent niet toegankelijk zijn voor alle weggebruikers. Fietsers kunnen de omleiding volgen via de Hundelgemsesteenweg.

 “Tegen eind dit jaar gaat de Bergwijkbrug negen maanden dicht. Verwacht wordt dat de Hundelgemsesteenweg meer verkeer te slikken zal krijgen. Dit pad langs de Schelde kan dan een goed alternatief bieden voor sommige fietsers. Vandaar ook dat er op korte termijn al een tijdelijke heraanleg komt. En eens het traject compleet vernieuwd is, zullen we er een pracht van een fiets- en wandelpad bij hebben. Voor veel mensen kan het een erg praktische verbinding worden op het traject Gent-Merelbeke”, verklaart Luc Van Huffel, schepen van Mobiliteit.