N-VA juicht goedkeuring GRUP N42 tussen Wetteren en Zottegem toe

‘Van vitaal belang voor de toekomst’

De N-VA-afdelingen van Oosterzele en Zottegem zijn zeer blij dat de Vlaamse Regering het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van de N42 tussen Wetteren en Zottegem eerder vandaag goedkeurde. “De herinrichting van dit stuk van de N42 naar een primaire weg is ook hard nodig voor de bereikbaarheid én de verdere economische ontwikkeling van de ganse regio Zuid-Oost-Vlaanderen”, reageert Orville Cottenie, eerste schepen van de gemeente Oosterzele. (R17, foto’s DDL)

De N42 is een belangrijk dossier voor de ganse regio. Deze beslissing van de Vlaamse Regering om een volgende stap te zetten in de ombouw van het deel tussen Wetteren en Zottegem is dan ook iets om toe te juichen. Dankzij deze ombouw wil de Vlaamse Regering zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming voor het verkeer. Daarbij houdt de Regering rekening met alle vervoersmodi: voetgangers, fietsers, gemotoriseerd vervoer… “Toen ik het nieuws over deze goedkeuring ontving, was ik opgelucht. Ondanks de onverantwoorde tegenkantingen van verschillende groeperingen en politieke partijen, bewijst de Vlaamse Regering met deze beslissing dat ze niet afwijkt van haar plannen en resoluut kiest voor de toekomst en de ontwikkeling van dit deel van Oost-Vlaanderen. Dat is om tal van redenen een goede zaak voor iedereen in de ruime regio”, laat Orville Cottenie weten.

De N-VA-afdelingen van Oosterzele en Zottegem kijken met ongeduld uit naar de volgende stappen in het dossier. Na de goedkeuring van dit GRUP moeten er namelijk nog vele zaken gebeuren voor de eerste spade in de grond kan. “Het is duidelijk dat de Vlaamse Regering dit dossier niet loslaat en er écht mee aan de slag wil gaan. De lokale besturen van de ganse regio zijn daar ook vragende partij voor. Het is NU nodig om te handelen, dit dossier sleept al te lang aan. Ik roep iedereen dan ook op om te stoppen om die plannen te dwarsbomen en eindelijk te kiezen voor meer verkeersveiligheid en economische kansen. Voor steden en gemeenten als Oosterzele, Zottegem, Brakel, Lierde en Geraardsbergen is dat van vitaal belang in de toekomst”, stelt Evert De Smet, schepen van Mobiliteit van de Stad Zottegem.

N-VA Zottegem en Oosterzele juichen deze beslissing dus toe. “We danken Minister van Mobiliteit en Openbare werken, Lydia Peeters, Minister van Omgeving Zuhal Demir en de hele Vlaamse Regering voor hun vastberadenheid. We zullen dit dossier, in overleg met de Vlaamse Regering, zelf ook van zeer nabij blijven opvolgen. We rekenen er op dat ook andere lokale besturen dat gaan doen. Enkel door samen te werken kan er schot komen in dit dossier”, besluiten Cottenie en De Smet.

Tunnel

In de plannen voorziet het Agentschap Wegen en Verkeer een carpoolparking voor 170 wagens. Ter hoogte van de Gijzenzelestraat zal de N42 in een tunnel verder lopen. Daarboven komt een rotonde. Het verkeer vanuit Gijzenzele zal hier de N42 kunnen oprijden. Vanuit de Ankerwijk zal de rotonde nog enkel toegankelijk zijn voor de Lijnbus en het landbouwverkeer. Boven de rotonde zorgt een fietsersbrug voor een veilige oversteek voor fietsers. Tegelijk worden ook het aantal rechtstreekse toegangen tot de N42 beperkt. Ook voor voetgangers en fietsers worden belangrijke verbeteringen voorzien.

X