Kunstwerk op Marktplein Scheldewindeke

Kiwanis Oosterzele bracht in 2005 mooi eerbetoon aan kunstenaar Sylvain Cosijns

Oosterzele heeft meer kunst dan wij denken. Bij het bezoek aan de Markt in Scheldewindeke trok het bronzen beeld van Sylvain Cosijns nog eens onze aandacht. Op 11 september 2005 – bij de inhuldiging van het beeld – bracht Kiwanis Oosterzele een mooi eerbetoon aan Sylvain Cosijns. We brengen graag een postuum eerbetoon aan kunstenaar Sylvain Cosijns ( ° 1932) die woonde en werkte in het VZW Dienstencentrum Mariaheem in Zwalm (Beerlegem), inmiddels omgedoopt tot De Bolster vzw. Hij overleed op 20 juli 2020, hij werd 88 jaar. Het doel van Kiwanis Land van Rode Oosterzele was ‘andersvalide kunstenaars een plaats geven in de open ruimte’, duidt Paul Michiels, secretaris van Kiwanis Oosterzele. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Retro. Kiwanis Oosterzele stak op zondag 11 september de inhuldiging van het beeld van kunstenaar Sylvain Cosijns in een feestelijk jasje. Schepen cultuur Paul Cottenie, Geert De Bou (algemeen directeur Mariaheem), Wouter De Tandt (coördinator project XXL), kunstenaar Mark Cloet (mentor project XXL) en Jean — Pierre Van Der Meeren (gedeputeerde van de provincie Oost — Vlaanderen) waren de redenaars van dienst. We zien het nog zo voor ons, kunstenaar Sylvain Cosijns volgde heel nederig het hele gebeuren vanop afstand, de bescheiden man genoot wel van de belangstelling en de erkenning van Kiwanis Oosterzele voor ‘zijn’ beeld XXL. Eenvoud sierde hem. Niemand kon vermoeden dat Sylvain Cosijns een mooie artistieke toekomst tegemoet ging toen hij op 56 – jarige leeftijd opgenomen werd in het Dienstencentrum Mariaheem. Hij tekent en schildert mensen, af en toe maakt hij een beeld. Hij heeft slechts een visuele prikkel nodig en dan is hij op weg. Men treft een grote spanning in zijn werk aan. Zijn gedrevenheid is groot. Sylvain Cosijns gaat steeds zijn eigen weg en vertelt ons een verhaal, een verhaal van mensen ondereen, integer én eerlijk. Hij stelde tentoon in Zwalm, Gent, Brussel, Merelbeke, Vichte, Kwaremont, Melle, Antwerpen, Parijs, Doornik, , Gullegem, Vichte, Brugge, Special Olympics. Mariaheem (nu vzw De Bolster) is sinds het ontstaan sterk bewust van de artistieke mogelijkheden van personen met een handicap. Voor hen is het beeld vaak ook een mogelijkheid om met de omgeving te communiceren. ‘Sylvain was een beeldende kunstenaar die zich enkel kon uitdrukken via beeld. Hij werd nooit beschouwd als een man met een beperking die schildert en beeldhouwwerken maakt, maar als een kunstenaar die toevallig een beperking had’, zo typeert Paul Michiels kunstenaar Sylvain Cosijns. Door deelname aan tentoonstellingen en initiatieven buiten de grenzen van het atelier en de voorziening, ontvingen enkele kunstenaars van Mariaheem erkenning voor de artistieke kwaliteiten van hun werk. Dit werk verruimt tevens hun kansen op sociale integratie.

XXL
Onder impuls van Kiwanis Land van Rode Oosterzele groeide een intensieve samenwerking tussen deelnemers aan het atelier in Mariaheem, gevormd vanuit het houtatelier van Jan Geldhof met kunstenaar Mark Cloet. Het opzienbarend beeld van Sylvain Cosijns siert sinds 11 september 2005 het Marktplein van Scheldewindeke. Voor dit werk kreeg hij hulp van kunstenaar Mark Cloet en het beeld werd gegoten in de bronsgieterij in Merelbeke. Het beeld betekende een nieuwe mijlpaal in de persoonlijke ontwikkeling van Sylvain Cosijns én een duurzaam artistiek statement van een kunstenaar met een handicap.
In XXL staat een X voor eXtra sociaal, een X voor eXtra plastisch, de L voor Lapsus Lingua. Het beeld kreeg dankzij Kiwanis Oosterzele een thuis in Oosterzele. De plaatsing van het beeld gebeurde in de functie van de renovatie van het marktplein in 2006. Sylvain Cosijns schiep een GOLEM voor het Land van Rode, een soort kunstmens van klei, uitvergroot, gemouleerd en uiteindelijk gerealiseerd in brons. Kunstenaar Mark Cloet: ‘Sylvain Cosijns is goud en zwijgt vooral, hij praat bijna niet. De cocon waar een geheime figuur in schuilt op de Markt van Scheldewindeke’.
Het project kon verwezenlijkt worden dankzij Kiwanis Land van Rode Oosterzele, een energieke serviceclub die de eerste aanzet was en meteen ook het potentieel is voor een nieuw kunstwerk op het marktplein van Scheldewindeke. Kiwanis plaatste ook al kunstwerken in Munte, Vurste en Gavere. Reporter 17

X