Françoise Verhoosele belicht de rijke geschiedenis van de familie Rodriguez d’Evora y Vega

Eerst baronnen, later markiezen van Rode

Het boek ‘De kroniek van de familie Rodriguez d’ Evora y Vega’ van Françoise Verhoosele is een echte aanrader. Het belicht de rijke geschiedenis van de familie Rodriguez d’Evora y Vega die in de geschiedenis van dorpen in het Land van Rode een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Het was in hun tijdvak vanzelfsprekend niet altijd rozengeur en maneschijn, maar toch werd steeds de rug gerecht. Met een niet aflatende vastberadenheid werd verder gebouwd aan de toekomst van dorpen in onze regio. Het boek toont ook hoe vooruitstrevend de baronnen, markiezen waren en aan de basis lagen van heel wat verwezenlijkheden. Veel realisaties, gebeurtenissen van de familie Rodriguez d’Evora y Vega zijn ongekend. Daar brengt het boek van Françoise Verhoosele eindelijk verandering in. (Reporter 17, foto’s DDL, Heemkundige Genootschap)

foto kaft het Heemkundig Genootschap Land van Rode

Het boek is doorspekt van weetjes, bijzondere verhalen. Françoise nam een diepe duik in het fascinerende verleden van de familie Rodriguez d’Evora y Vega. Ze legt de focus op een aantal speerpunten die voor het Land van Rode belangrijk waren. De auteur (de gedreven secretaresse van het Heemkundig Genootschap Land van Rode) hoopt dat jullie ook warm worden van deze kroniek. Françoise schreef een knap boek over een familie die veel dromen kon waarmaken. Ze construeerde zorgvuldig het rijke verleden van de stam Rodriguez. Wie de geschiedenis van deze baronnen, markiezen beter wil leren kennen moet dit onderhoudend werk van Françoise Verhoosele lezen. Het boek behandelt een merkwaardige periode, interessante feiten uit het verleden van het Land van Rode met nog niet vertoond beeldmateriaal. Haar boek is ook een ode aan de toenmalige burgemeesters. Ze slaagde erin op een bevattelijke manier het leven en werk van de familie Rodriguez d’Evora y Vega te schetsen.

Boeiende lectuur
‘Met enige trots deel ik u mee dat het boek “De kroniek van de familie Rodriguez d’Evora y Vega’ beschikbaar is. Onze kennis over de baronnen en markiezen bleek beperkt te zijn ondanks dat zij burgemeester en/of heer van onze dorpen waren. Het boek is niet enkel een familieverhaal, maar de lezer maakt eveneens kennis met de hoogtepunten uit onze dorpsgeschiedenis’, weet Lucien De Smet, voorzitter van het Heemkundig Genootschap Land van Rode. ‘Het boek werd in 1 ste druk op 250 exemplaren gedrukt. De uitgave werd voor 90% met eigen middelen gefinancierd. De prijs bedraagt 34 Euro. Te betalen op rekening nr. BE 47 9733 7889 6380 op naam van Land van Rode Publicatie.

Het boek is af te halen op afspraak (09/ 362 69 95 of e-mail landvanrode@skynet.be) op de Hundelgemsesteenweg 101 A 301 in 9820 Merelbeke ofwel per post. De offici ële voorstelling   van het boek, waarop ook vertegenwoordigers van de adellijke families   aanwezig zullen zijn, wordt vooropgesteld op 24 april 2021 in de kerk van Moortsele, als corona het toelaat. Het boek telt 207 bladzijden en 229 afbeeldingen. Het is opgevat als een familiegeschiedenis, geïllustreerd met prachtige foto’s, historische gebeurtenissen en wapenfeiten, gelinkt aan dorpen van het Land van Rode. Wie het boek laat versturen betaalt in Belgi ë 6,50 euro, naar buurlanden 17,50 euro, en naar de rest van de Europese Unie 33,50 euro. Prijs die je toevoegt aan de prijs van het boek. Info: Françoise Verhoosele, secretaris@landvanrode.be, 09 / 362 69 95.       Reporter 17

X