Nog 11 coronapati ënten in het ASZ. Vaccins voor rusthuizen mogelijks midden januari


Geraardsbergen. In tegenstelling tot een aantal aangrenzende gemeenten dalen de coronacijfers in de Oudenbergstad. Vorige week waren er nog wel 36 positieve tests, maar het reproductiegetal staat op een geruststellende 0,670. Op de COVID-afdeling van het ASZ Campus Geraardsbergen liggen momenteel 11 coronapati ënten. Wat de start van de coronavaccins betreft, mikt Burgemeester Guido De Padt op midden januari.

Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) laat op zijn Facebookpagina weten dat er momenteel 11 coronapati ënten op de COVID-afdeling van het ASZ Campus Geraardsbergen zijn opgenomen. De voorbije week waren er in de Oudenbergstad 36 positieve test. Dat is een stijging van 2% tegenover de vorige week. In totaal zijn er reeds 1670 positieve test afgenomen. Het reproductiegetal staat in onze stad op 0,690. Stijgt het reproductiegetal boven 1, dan neemt het aantal besmettingen toe. Daalt het getal onder 1, dan daalt het aantal infecties.

Vaccins rusthuizen mogelijks midden januari
Vergelijken we Geraardsbergen met de omliggende gemeenten, dan zien we een heel divers beeld. Zo ligt het reproductiegetal in Lessen (1,290), Herzele (1,220), Zottegem (1,290) en Brakel (1,190) boven 1 en stijgt het aantal besmettingen. In Galmaarden (0,500), Ninove (0,760) en Lierde (0,500) ligt het bewuste getal onder de 1.

In Ninove zijn er de afgelopen week 45 besmettingen bijgekomen, wat in absolute cijfers het hoogste aantal is van de streek: Herzele (33), Zottegem (27) Lessen (22) , Brakel (19), Galmaarden (2) en Lierde (2).

Wat het totaal aantal besmettingen betreft, staat Ninove met 2057 besmettingen aan de top, terwijl Lierde de trieste rij afsluit met 268 besmettingen. Alle andere gemeenten liggen daartussen.

Heel wat mensen hebben vragen over de start van de vaccinaties in de rustoorden. Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) schrijft daarover het volgende op zijn Facebookpagina: ‘Dit hangt onder meer af van de besmettingen en de historiek van griepvaccins en ook van de terbeschikkingstelling van coronavaccins door het UZ Gent. We mikken op de tweede helft van januari. Van zodra we meer concrete info ontvangen, berichten we daarover.

Meer info: https://www.coronafacts.be/

Julien Borremans

X