Groen wil campagne om niet-Belgen te sensibiliseren voor gemeenteraadsverkiezingen


Geraardsbergen. Groen Geraardsbergen roept op om niet-Belgen te sensibiliseren om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Patrick Franceus – voorzitter van Groen – dringt aan om nu reeds met een campagne te starten. Volgens Groen heeft het stadsbestuur meegedeeld dat dit werkpunt zal worden meegenomen.

‘Het stemrecht is een democratisch recht dat voor iedereen gevrijwaard moet worden. Het stemrecht is geen cadeau dat niet-Belgen moeten verdienen. Het is een, door de Europese Unie, gewaarborgd recht waar eenieder die meer dan vijf jaar in Belgi ë woont, werkt en belastingen betaalt gebruik van kan maken. Daarom wil Groen Geraardsbergen de lokale overheid oproepen om een campagne op te starten’, vindt Patrick Franceus, voorzitter van Groen.

In de lokale inburgerings- en integratiemonitor 2020 van de Vlaamse Overheid wordt melding gemaakt van de deelname van niet-Belgen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De cijfers geven een pover resultaat aan. Er hadden zich amper 41 kiezers ingeschreven vanuit EU-landen, dit is 7,5% t.o.v. het aantal potenti ële kiezers in die groep. Vanuit niet-EU-landen waren er slechts 20 die zich ingeschreven hadden of 7,1% t.o.v. het aantal potenti ële kiezers in die groep.

Groen Geraardsbergen had reeds bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen (januari 2018) gevraagd om een campagne op te starten om niet-Belgen te sensibiliseren en zo deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Door het feit dat de genomen initiatieven te laat genomen werden, vraagt Groen om nu reeds met een campagne te starten. Groen nam hiervoor contact met de stad die meedeelde dat dit als werkpunt zal meegenomen worden.

X