Stationsparking wordt betalend: Zottegemse socialisten protesteren

Binnen enkele maanden zou NMBS de stationsparking in Zottegem betalend maken. Dat valt te lezen in de notulen van het Zottegemse schepencollege. “Als de stationsparking betalend wordt, zal dat nog een grotere parkeerdruk cre ëeren in Bevegem en vele pendelaars raken in hun portemonnee” stellen de Zottegemse Jongsocialisten.

 

De grote stationsparking aan de Broeder Mareslaan wordt naar alle waarschijnlijkheid betalend binnen enkele maanden. De parking was tot 17 december 2020 in handen van de Regie Der Gebouwen, waarna deze werd overgekocht door de NMBS. Hierdoor zal de NMBS vanaf nu instaan voor het beheer en onderhoud van deze parking en is men ook van plan deze op termijn betalend te maken. Een zeer slechte zaak voor de vele pendelaars en buurtbewoners, volgens de Jongsocialisten en oppositiepartij sp.a: “Het betalend maken van deze parking zal resulteren in een halflege stationsparking, meer parkeeroverlast in Bevegem en minder mensen die de trein nemen vanuit Zottegem”.

 

“Zo kennen we in Bevegem al jaren een probleem van parkeeroverlast” laat gemeenteraadslid Louie Van Rijsselberge (sp.a) weten,“wat er met deze verandering nog zal op verslechteren. Daarnaast betekent dit natuurlijk ook een meerkost voor vele pendelaars die de trein naar het werk nemen. Zo betaal je bijvoorbeeld in de reeds bestaande NMBS parking in Zottegem maar liefst € 321/jaar voor een abonnement! We moeten ervoor zorgen dat mobiliteit en zeker het gebruik van openbaar vervoer betaalbaar en laagdrempelig blijft, maar dergelijke hoge parkeerprijzen zorgen net voor het tegenovergestelde. Veel pendelaars zullen er voor kiezen om hun auto ergens in de buurt achter te laten waar ze niet moeten betalen. Of ze kiezen ervoor om met de wagen naar het werk te gaan. Het openbaar vervoer zou juist moeten gepromoot worden, dit is eerder een pestmaatregel voor de pendelaars. Bovendien zijn de bewoners in Bevegem de dupe, want pendelaars gaan op zoek naar een parking in de nabijliggende straten”.

 

Samen met de Zottegemse Jongsocialisten, organiseert de sp.a een petitie om de invoering van het betalend parkeren tegen te houden. “Het kan niet zijn dat onze stationsparking op enkele maanden tijd betalend wordt, zonder enig overleg of communicatie met de buurt en pendelaars. We hopen heel wat handtekeningen te verzamelen om de NMBS deze problematiek duidelijk te maken en wensen daarbij ook dat het stadsbestuur alles op alles zet om deze parking gratis te houden. In ons vinden ze daar alvast een partner in” besluiten de socialisten. Via deze link kan je de petitie mee ondertekenen:  https://www.s-p-a.be/petities/30100/.

X