©RV - Damiaanactie

Campagne Damiaan weekend 29, 30 en 31 januari 2021, “Ontmasker lepra”

Beperkt! Dat is hoe het leven van honderdduizenden mensen met lepra er vandaag uitziet. Hun dagen zijn gevuld met sociale afwijzing, onzekerheid, schaamte en angst. Ze verstoppen hun ziekte, ze durven er niet voor uitkomen. Anderen weten dan weer niet dat ze besmet zijn. Een dokter opzoeken komt er daarom vaak niet van. Maar zonder vroegtijdige behandeling verspreidt lepra zich over je hele lichaam. Je ontwikkelt handicaps voor het leven en je toekomst valt in duigen. Omdat veel pati ënten geen medische hulp zoeken, komt Damiaanactie naar hen toe. We screenen de bevolking ter plaatse. We ontmaskeren lepra. Maar om nog meer mensen op te kunnen sporen hebben we jouw steun nodig. Volgens offici ële cijfers raakt iedere twee minuten iemand besmet met lepra. Maar dat cijfer wordt grotendeels onderschat door die moeilijke toegang tot gezondheidszorg. We kunnen de gezondheid van al deze mensen niet aan het toeval overlaten. Wie wordt er gescreend? Wie niet? Help ons deze meedogenloze loterij te stoppen. Vermijd het toeval, help ons lepra ontmaskeren. En zorg ervoor dat slachtoffers op tijd een behandeling krijgen.

“Damiaanactie is een NGO die zich   sinds 1964 in het Zuiden en nu ook in Belgi ë inzet om pati ënten met vooral lepra en   tuberculose op te sporen en   te genezen.   Wij zijn op dit ogenblik actief in 15 landen. Elk jaar investeert Damiaanactie meer dan 15,5 mio € in structurele gezondheidszorg. We werken steeds samen met bestaande gezondheidsstructuren.   Onze samenwerking loopt steeds over langere termijn met als doel de landen in het Zuiden zelfstandig de strijd tegen   armoedeziektes doeltreffend aan te laten vatten.     In de landen waar wij niet meer aanwezig zijn blijft Damiaanactie steunen met technische assistentie en fundamenteel onderzoek.

Traditioneel organiseren wij met het Dr.Hemerijckxcomit é in januari de Damiaanactie waarbij talrijke vrijwilligers de straat opgaan om stiften te verkopen.   Helaas zullen wij dit jaar onze actie moeten beperken tot een flyer of een informatieve briefactie met de nodige uitleg voor wie wil steunen.” vertelde de voorzitter Wilfried Smesman van het Dr. Hemerijckxcomit é