Bart B. vraagt een doordacht beleid om fietsdiefstallen aan het station tegen te gaan


Geraardsbergen. Bart B. werd slachtoffer van een fietsdiefstal aan het station van Geraardsbergen. Het zadel van zijn mountainbike werd gestolen. Vrijdag 15 januari werd de mountainbike van zijn zoon gestolen. Bart B. roept de betrokken overheidsdiensten op om de nodige maatregelen te nemen. Volgens het slachtoffer is dit geen alleenstaand feit. ‘Mensen doen de moeite niet meer om de diefstal aan te geven’, geeft Bart B. nog mee. De politie van Geraardsbergen/Lierde geeft aan dat er tot vrijdag 15 januari ‘geen onrustwekkende stijging wat fietsdiefstallen betreft’.

Een maand of twee geleden werd het zadel van de mountainbike van Bart B aan de achterkant van het station gestolen. Op vrijdag 15 januari werd de mountainbike van zijn zoon aan de voorkant van het station gejat. Bart B.: ‘Dit gebeurde ergens tussen 17.00 en 22.50 u. Ik heb van andere mensen vernomen dat hun fiets in de loop van vorig jaar eveneens aan het station werd gestolen. De meeste slachtoffers doen de moeite niet meer om deze diefstal bij de politie aan te geven.’

Doordacht beleid
Bart B. vraagt zich af of er geen sprake is van enige nalatigheid. ‘Vroeger werden de fietsrestanten – die er reeds 3 maanden onaangeroerd stonden – door de lokale politie verwijderd. Ik heb de indruk dat dit nu sinds de coronapandemie niet meer gebeurt. Op die manier wordt een openlijke uitnodiging gegeven om fietsen straffeloos te jatten.’ Bart B. vraagt zich tevens af of er wel camera’s op de fietsenstallingen staan gericht. ‘Zou het kunnen dat er door de coronamaatregelen minder sociale controle is en dat de vandalen meer ruimte krijgen om hun slag te slaan?’

Bart B. nodigt de betrokken diensten uit om van veilige fietsenstallingen werk te maken. ‘Kunnen er camera’s worden voorzien? Komt er in het nieuwe parkeergebouw een fietsstalling die alleen toegankelijk is met badge?’ Bart is ook vragende partij om mensen aan te moedigen hun fiets met een cijfercombinatie te laten markeren. ‘De lokale overheid kan dat eventueel in samenwerking met de dorpsraden en de lokale politie organiseren. Elke fiets krijgt dan een speciaal nummer, een goed hulpmiddel bij identificatie van gestolen fietsen.’

Julien Borremans