©RV - Sam De Duffeleer

N-Va Ninove tevreden met restauratie abdijhuisjes

Naar aanleiding van Open Monumentendag in september vroeg N-VA Ninove meer aandacht voor het waardevol historisch erfgoed in Ninove. Voor de partij stonden de zogenaamde abdijhuisjes symbool voor de stilstand (en/of achteruitgang) van het erfgoedbeleid.

Dossier van onder het stof gehaald

‘Wij zijn zeer tevreden dat dit dossier met wortels in de vorige eeuw eindelijk afgerond is. Toen wij het in september onder de aandacht brachten reageerde schepen Henri Evenepoel nogal gepikeerd. Hij stelde ons voor aan te kloppen bij de bevoegde N-VA minister (Matthias Diependaele) om de procedures te versoepelen. Wij hebben de daad bij het woord gevoegd en kunnen enkel vaststellen dat een aantal maanden later het dossier rond is. Als het stadsbestuur in eigen boezem kijkt, had het misschien wat meer moeten aandringen in de loop der jaren?’ aldus N-VA bestuurslid Sam De Duffeleer. Dankzij het krachtdadig beleid van minister Diependaele worden niet enkel de abdijhuisjes aangepakt maar ook het interieur van de Hospitaalkerk die beide voor meer dan de helft gesubsidieerd worden.

Gebrek aan visie en ambitie

“Zo pas werd ook de Liberale Kring prachtig gerestaureerd, maar het aanpalende gebouwtje dat ook stadseigendom is, steekt er wel lelijk tegen af. ‘Dit zijn zaken waar toch beter over nagedacht moet worden.’ Uit schriftelijke vragen van gemeenteraadslid Karolien De Roose blijkt trouwens dat de ambitie deze legislatuur niet zo hoog is. Enkel de ‘Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel’ in Appelterre, de Wildermolen en de molen Ter Zeven Wegen worden in eigen beheer onder handen genomen. ‘Het mag toch wat meer zijn voor een stad als Ninove. Daarom hoeft het niet steeds over grote werken te gaan maar wat meer ambitie en visie mag toch. Ik denk bijvoorbeeld aan een visie op straat- en veldkappellen, de Kantfabriek, wat met de archeologische vondsten van Doorn-Noord of de ondersteuning van een historische kring?”

Respect voor erfgoed

Ten slotte onderschrijft de partij het voornemen van de erfgoedraad tot het aanstellen van een erfgoedambtenaar want een goede zorg voor erfgoed leidt niet alleen tot een mooiere stad en dorpen maar zorgt ook voor aantrekkingskracht voor toeristen wat op zijn beurt weer goed is voor de Ninoofse handelaars.