Veronique V. slachtoffer van mentale en fysieke agressie


De knie van Veronique V. na haar fysieke aanranding


Geraardsbergen. Veronique V. (55) gaat op 22 december in de voormiddag een krantenwinkel in het centrum van Geraardsbergen binnen om wat tijdschriften te kopen. ‘Een geagiteerde zestigjarige man brulde dat ik afstand moest houden, terwijl ik dat deed’, vertelt Veronique. De man kon zich niet bedwingen en ging de vrouw te lijf. Veronique is behoorlijk onder de indruk. Ze heeft niet alleen fysieke maar ook mentale schade opgelopen. De politie heeft camerabeelden opgevraagd, maar er is nog geen spoor van de agressor. ‘Eigenaardig,’ vindt Veronique, ‘de man is geen onbekende en frequenteert regelmatig het centrum.’ Karolien De Turck — consulente communicatie van de politiezone Geraardsbergen/Lierde — stelt dat er een proces-verbaal wegens fysieke agressie werd opgesteld en dat er intern een foto van de verdachte werd verspreid, zonder resultaat evenwel.

‘Die man schopte mij…’
Dinsdag 22 december rond 10.00 uur ’s morgens ging Veronique V. (55) een krantenwinkel in het centrum van Geraardsbergen binnen om wat tijdschriften te kopen. ‘Ik ging netjes in de rij staan en respecteerde de afgesproken afstand. Achter mij stond een man die behoorlijk boos andere mensen duidelijk maakte dat ze voldoende afstand moesten houden.’ Veronique neemt haar tijdschriften en schuift aan om te betalen. ‘Achter mij stond diezelfde man. Hij had een krant genomen.’ Vervolgens   keerde de woede van ‘de norse kerel’ zich tegen haar. ‘De man riep geagiteerd dat ik de nodige afstand moest respecteren en dat ik hier niets te zoeken had en sloeg toen met zijn krant op mij’. De dame uit Geraardsbergen liet zich niet doen en maakte de man duidelijk dat ze alle regels respecteert en geen reden ziet om de winkel te verlaten.

De man liet het hier echter niet bij. ‘Hij werd nog bozer en schopte plots meerdere keren tegen mijn knie’, geeft Veronique mee. Aangezien de uitbater geen gevolg gaf aan Veroniques vraag om de politie te bellen, nam ze met haar mobieltje foto’s van de man en gaf ze deze zelf door aan hen.

‘Die man is niet aan zijn proefstuk toe.’
Veronique was niet alleen onder de indruk van het incident, maar had ook heel veel pijn aan haar knie. Ze belt naar haar man en vervolgens naar de politie. ‘Ik heb een verklaring afgelegd en de foto’s van de man doorgegeven. Mijn knie was serieus opgezwollen en zag zwart en blauw. Een dokter stelde verschillende kneuzingen vast’, vertelt Veronique. Volgens de belaagde dame waren er ook camerabeelden van het incident. ‘Niettegenstaande de man regelmatig in het centrum van Geraardsbergen vertoeft, heeft de politie hem nog steeds niet gevonden.’ Volgens Veronique is   hij ongeveer zestig jaar en spreekt hij met een typisch accent.

Veronique moet niet alleen van de fysieke kwetsuren bekomen, ze is mentaal ook erg aangeslagen. De laatste weken mijdt ze het centrum en is ze als de dood om haar belager nog eens tegen het lijf te lopen. Uit reacties op haar incident is de man niet aan zijn proefstuk toe. Veronique heeft weet van minstens nog één incident waar de man agressief uit de hoek kwam. Samen met haar man hoopt ze dat de agressieveling snel verantwoording zal moeten afleggen voor zijn daden en dat de rust kan terugkeren. ‘Het zal een tijd duren voor ik mijn zelfvertrouwen zal hebben teruggevonden. Momenteel vertoon ik me niet meer in het centrum. Ik hoop op beterschap’, besluit Veronique.

De politie reageert
Karolien De Turck — consulente communicatie van de politiezone Geraardsbergen/Lierde — is karig met informatie omdat het onderzoek nog loopt. ‘Ik kan wel bevestigen dat wij op 22/12 een oproep kregen betreffende fysieke agressie tegenover mevrouw Veronique V., waarna onze diensten zich onmiddellijk ter plaatste begaven. Er werd een proces-verbaal opgesteld. De camerabeelden van de krantenwinkel werden inderdaad door onze diensten opgevraagd en intern werd een foto van de verdachte verspreid. Tot op heden hebben wij geen identiteit van de verdachte kunnen achterhalen’, geeft Karolien De Turck nog mee.

Julien Borremans