Britse variant coronavirus circuleert in Geraardsbergen

Woonzorgcentra Denderoord en De Populier nemen voorzorgen en voeren tijdelijk bezoekverbod in


Geraardsbergen. De gevreesde Britse variant van het coronavirus is ook in Geraardsbergen aangetroffen. Uit testresultaten blijkt dat de uitbraak in de basisschool in Viane  te wijten is aan deze variant. De school blijft voorlopig gesloten. In de basisschool in  Idegem  houdt dan weer 1 klas de deuren dicht, nadat 1 leerkracht en 1 leerling positief hebben getest. Het is nog niet bekend of het  ook  hier over de Britse variant gaat.  Woonzorgcentra Denderoord en De Populier  voeren  intussen, net zoals de priv é-WZC in Geraardsbergen,  een tijdelijk  bezoekverbod in  om bewoners te beschermen.

Basisschool Viane
Vorig week raakte bekend dat er een corona-uitbraak woedde in de basisschool in Viane. Uit de testresultaten blijkt nu dat de besmettingen veroorzaakt werden door de Britse variant van het virus. De school blijft tot nader order gesloten. Vandaag worden de leerlingen en leerkrachten die eerder negatief testten opnieuw getest. Op basis van die resultaten, en in nauw overleg met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en het Agentschap Zorg en Gezondheid, wordt bekeken wanneer de school kan heropenen. Wie positief testte, moet door de besmettelijkheid van de Britse variant 10 dagen in quarantaine i.p.v. 7.    Het CLB staat via de school in contact met de ouders.

 Basisschool Idegem
In de basisschool van Idegem zijn 1 leerkracht en 1 leerling besmet met corona. Daar werd 1 klas gesloten en in quarantaine geplaatst. Het is nog niet bekend of de besmettingen te wijten zijn aan de gewone coronavariant, dan wel de Britse. Ook hier worden verdere beslissingen genomen op basis van de testresultaten en in overleg met het CLB en het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Woonzorgcentra
De Britse variant van het coronavirus blijkt sterk besmettelijk en rukt in sneltempo op in heel Belgi ë. Nu de variant ook het Geraardsbergs grondgebied heeft bereikt, nemen woonzorgcentra Denderoord en De Populier extra voorzorgsmaatregelen. Het personeel draagt sinds deze week verplicht een FFP2-masker. Meer nog dan een chirurgisch mondmasker beschermt een FFP2-masker de drager en zijn/haar omgeving. Bezoek is bovendien vanaf morgen (22 januari) tijdelijk niet meer toegelaten.

Denderoord en De Populier zijn momenteel volledig coronavrij. Mocht de Britse variant van het coronavirus de woonzorgcentra binnensluipen, dan kunnen de gevolgen echter heel zwaar zijn. De bewoners zijn namelijk nog niet (optimaal) beschermd tegen het coronavirus. In Denderoord is de vaccinatie gisteren gestart, De Populier begint volgende week woensdag. Optimale bescherming tegen het coronavirus kan pas gegarandeerd worden 7 dagen na de tweede dosis van het vaccin.

Het bezoekverbod blijft daarom van kracht tot en met de zevende dag na de toediening van de tweede dosis. Ook in de priv é-woonzorgcentra is een bezoekverbod van kracht.