Coronabesmettingen, genomen maatregelen en vaccinaties: een overzicht


Geraardsbergen. Tijdens de gemeenteraad van dinsdag 26 januari gaf burgemeester Guido De Padt een overzicht van de corona-uitbraken van de laatste dagen en de genomen maatregelen door de stad Geraardsbergen. Intussen zijn er vier basisscholen gesloten en zullen op vrijdag 29 januari alle leerlingen, leerkrachten en medewerkers van de basisscholen in de Oudenbergstad onderworpen worden aan een coronatest. De kans dat op basis van de testen zal overwogen worden om de scholen te sluiten, is zeker niet uitgesloten. Vanaf 15 februari zullen de vaccinaties van start gaan.

Pati ënten — besmet met COVID 19 — worden naar het ASZ campus Aalst overgebracht. Volgens Burgemeester De Padt (Open Vld) verblijven daar momenteel 15 coronapati ënten waarvan vier op intensieve zorgen.
In diverse woonzorginstellingen wordt er gevaccineerd. Dit gebeurde reeds op 20 januari in Denderoord en op 26 januari in de Populier. Aangezien de Britse variant ons grondgebied heeft bereikt, worden er ook extra maatregelen genomen: het personeel is verplicht om een FFP2-masker te dragen en het bezoekersverbod blijft intussen niet alleen voor de openbare maar ook voor de priv é rusthuizen van kracht.

De basisscholen
Ook in de basisscholen zijn er diverse uitbraken geweest. De buitenschoolse activiteiten voor leerlingen jonger dan 13 jaar worden tot en met 21 februari afgelast. Ook de buitenschoolse opvang De Speeldoos gaat dicht. Uitzondering wordt gemaakt voor kinderen van ouders met essenti ële beroepen die niet aan thuiswerk kunnen doen en kwetsbare gezinnen.

Intussen werd besloten om vier scholen (de basisscholen in Viane en Idegem, de Zeppelin en Hunnegem) te sluiten en bepaalde klassen in quarantaine te plaatsen. ‘We kunnen stellen dat bijna elke school in Geraardsbergen werd getroffen door het virus, waaronder enkele met het Britse variant’, aldus de burgemeester.
Vrijdag 29 januari zullen alle kinderen en medewerkers van de basisscholen in Geraardsbergen onderworpen worden aan een coronatest. Het zou gaan over 2442 leerlingen en 395 leerkrachten en medewerkers. Op basis van de uitslagen zal binnen de crisiscel — in samenspraak met de vertegenwoordiger van de Vlaamse overheid — worden beslist om eventueel de scholen te sluiten.

Aan alle scholieren op het grondgebied Geraardsbergen schonk het stadsbestuur 2 mondmaskers. Er was ook de actie van de politie van Geraardsbergen/Lierde aan het station van Geraardsbergen. Halverwege februari zullen alle leerlingen van het vijfde en zesde studiejaar van het basisonderwijs een stoffen mondmasker krijgen. Het gaat om ongeveer 800 leerlingen, die vrijwillig het mondmasker kunnen dragen.

Vaccinaties
Geraardsbergen en Ninove zullen er, in samenwerking met eerstelijnszone Dender-Zuid, alles aan doen om de vaccinatie voor alle inwoners zo snel mogelijk te laten verlopen. De opbouw van het vaccinatiecentrum in de sporthal De Veldmuis te Nederboelare is in volle gang en zal tegen eind deze week klaar zijn. De bedoeling is om vanaf 15 februari te starten met de inentingen rekening houdend met de bevoorrading.

Stephan Bourlau (Het Alternatief) vroeg aan de burgemeester op welke manier de vaccinatie van alle inwoners van Geraardsbergen zal verlopen. Burgemeester De Padt moest toegeven dat het stadsbestuur nog geen richtlijnen over een eventueel voorrangsbeleid heeft gekregen. ‘Ik heb nog geen richtlijnen ontvangen over de wijze waarop er zal worden gevaccineerd en welke inwoners voorrang krijgen’, gaf burgemeester De Padt mee. De inwoners van Geraardsbergen zullen per post voor een vaccinatie worden uitgenodigd. De burgemeester gaf ook mee dat hij voor de uitnodiging geen model had ontvangen van de bevoegde overheid. Op de vraag van raadslid Bourlau of minder mobiele mensen thuis zullen worden gevaccineerd, bleef burgemeester De Padt het antwoord schuldig: ‘Ook dit is koffiedikkijken.’

Burgemeester De Padt wijst erop dat de situatie in Geraardsbergen niet rooskleurig is. Het reproductiegetal ligt nog steeds op twee, wat wil zeggen dat elke geïnfecteerde persoon twee andere mensen besmet. Voor gans Vlaanderen is één op de vijf besmette personen een jongere.

‘Er is geen reden tot paniek, maar we moeten wel voorzichtig zijn’, oppert burgemeester De Padt. Het verzorgend personeel werd in de bloemetjes gezet.

Julien Borremans