Krantenbezorger Toon Glorieux deed 40 jaar trouw zijn ronde

De passie voor zijn werk was nog altijd even groot als op zijn eerste werkdag

Op zaterdag 30 januari 2021 droeg Toon Glorieux (bijna 65) uit Scheldewindeke zijn allerlaatste kranten rond. Na 40 jaar, een afscheid met spijt in het hart. Het sociaal contact met zijn klanten zal hij het meest missen. Er viel nooit een krant te laat op de mat. Het was nu eenmaal de aard van het beestje. Steeds met liefde en plezier gedaan. Elke ochtend voor 2 u uit bed. Met vroeg opstaan heeft hij nooit problemen gehad. Zijn bioritme stond ingesteld op zijn ronde. Krantenbezorger, het is stilaan een uitstervend ras, en met Toon Glorieux verdwijnt er alweer een.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

 

 

Een laatste maal de elektrische fiets opladen

Toon is zelf iemand die graag de krant leest, en wist als geen ander dat velen bij het wakker worden maar al te graag hun krant willen doorbladeren. Zijn loopbaan startte 40 jaar geleden, toen hij de krantenronde overnam van schoenmaker Albert Courtyn uit de Peperstraat. Toon ging eerst zelf zijn kranten ophalen in Gent (Groothandelsmarkt) en nadien in Lokeren. Om 3 u zaten de eerste kranten al in de bus. In gans zijn carrière heeft hij duizenden en duizenden kilometers gefietst, de laatste jaren met een elektrische fiets wat het werk wat makkelijker maakte. In de zomer is het heerlijk werken, maar in de winter met spekgladde wegen moest Toon soms rare toeren uithalen. Hij heeft nog echte winters meegemaakt, dat het vroor dat het kraakte. Je moet voor die stiel een hart voor de zaak hebben. En dat had hij. Hij is ook al die tijd secuur, weet exact welke krant, weekblad, (o.a. het ter ziel gegane De Beiaard) elke klant heeft. Er veranderde veel met de jaren, er kwamen steeds meer en meer huizen, ook meer   tijdschriften, magazines…erbij. Maar hij maakte in al die tijd misschien maar een paar schoonheidsfoutjes. Hij oefende zijn vak met

Albert Courtyn vorige kranten bezorger en schoenmaker (Peperstraat Scheldewindeke)

veel toewijding uit. De passie voor zijn werk was op zijn laatste werkdag nog altijd even groot als op zijn eerste werkdag. Hij kan eigenlijk over zijn 40 — jarige loopbaan zijn memoires schrijven. Leuke verhalen (geboorten, communies, feesten, jubilea,…) maar ook minder fraaie gebeurtenissen (ziekte, tegenslagen, overlijdens,…).

Zoals hij zijn kranten, magazines,…bezorgde zo leefde hij ook. Alles moet gedegen en goed zijn. Kwaliteit staat voorop. Dankzij de trouwe klanten bleef hij nog tot bijna zijn vijfenzestigste doorgaan (viert op 17 januari zijn 65 ste verjaardag). Het sociale aspect zal hij missen, hij beleefde veel mooie momenten. De trouwe klanten zullen zijn gulle lach, kwinkslag missen. Hij wil langs deze weg zijn trouwe klanten bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Hij heeft zijn vak altijd met veel toewijding en liefde uitgeoefend. En dat wisten de klanten. Hij zet nu een punt achter 40 jaar krantenronde. ‘Dank voor alles’, klinkt het bij de tevreden klanten. De attenties van het cli ënteel deden hem deugd.

Het doet natuurlijk pijn, als je moet afscheid nemen van zoveel mensen. Een lang verhaal waar Toon heel veel mooie herinneringen aan overhoudt. Hij mag tevreden terugblikken op zijn loopbaan. Proficiat, Toon.

 

 

 

 

Winkel blijft nog open

Met Lena Vanderhaegen vond hij de ideale partner. Ze runt met hart en ziel in de Stationsstraat in Scheldewindeke een kranten- en geschenkenwinkel. De lotto gaf een boost aan de zaak. Lena en Toon hadden de liefde voor het ‘krantenwereldje’ gemeen.   ‘De winkel blijft nog open tot 1 oktober 2021, dan is het precies dag op dag 41 jaar geleden dat we de winkel opstartten’, melden Toon en Lena. Afgaande op hun enthousiasme en gedrevenheid zouden ze nog een aantal jaren kunnen doorgaan. Maar op 1 oktober 2021 wordt ook een punt gezet achter de krantenwinkel. Het is dan mooi geweest. Na Toon kan dan ook Lena afzwaaien met een goed gevoel.     Reporter 17

 

 

 

 

Een gedicht voor Toon

 

Toon
Toon, altijd vroeg uit de veren
En rap-rap in de kleren
Om ons vroeg in de morgen
Gazetten en boekskes te bezorgen

Toon, in weer en wind
altijd welgezind
Een echte Flandrien op zijn ros,
Langs de stroate, veld en bos

Toon kwam maandelijks ‘t geld ontvangen
Bleef dan hier en daar wat hangen
Voor een babbel en een klapke
Maar nooit om te kom éren, snapt ge?

Het mag nu trager en wat zachter
Toon, ne dikken merci en de wind van achter!

Salut
Anna en Ivan, Moortsele, 30 januari 2021