Brakels dekenijgebouw is gered van de sloop en blijft behouden

Het Brakelse schepencollege heeft aan Solva gevraagd om de dekenij  in de Serpentestraat te bewaren en te integreren in het nieuwe cultuurcentrum/gemeentehuis. Dat is bijzonder goed nieuws voor het erfgoed in onze gemeente.  N-VA Brakel had daar in het verleden steeds voor  geijverd zegt gemeenteraadslid Jan Haegeman.  “Ik kijk alvast uit naar het eerste optreden in cultuurcentrum “De Dekenij”.” Het gebouw dateert van rond de jaren 1860. Dit zal nog niet voor direct zijn want pastoor-moderator A. Babylon woont in de dekenij. Tot in 2016 was Brakel een volwaardig dekenaat. De laatste pastoor-deken was Luc Van Den Velde.

Het gemeentebestuur heeft al een hoekhuis verworven om haar plannen te realiseren. In de eerste plannen was er sprake dat de dekenij ging worden afgebroken. Daar wordt nu van afgezien. De tuin van de dekenij is eveneens een juweeltje wat betreft beplanting en  uitstraling in het centrum van Brakel. De vraag is of deze tuin kan ontsnappen aan betonnering..

In 2019 heeft het gemeentebestuur nog geïnvesteerd en   twee beuken gered van de pastorie in de Serpentestraat in Nederbrakel.