Vaccinatiecentrum Geraardsbergen is klaar om 25.000 inwoners in te enten


Geraardsbergen. Het vaccinatiecentrum aan de Veldmuis is klaar om van start te gaan. ‘Het is wachten op de nodige richtlijnen en de vaccins om effectief te starten’, geeft Dany Dewitte, coördinator Eerstelijnszone Dender-Zuid mee. De komende maanden zullen er 25.000 mensen worden gevaccineerd. De ploeg staat klaar. Volgende week wordt er proef gedraaid. ‘Het is de bedoeling om zo snel mogelijk alle burgers te vaccineren. ‘Desnoods dag en nacht, ook in het weekend’, verzekert Dany Dewitte ons. ‘Alles hangt af van de levering van de vaccins. De koelkasten staan intussen klaar.

Het vaccinatiecentrum aan de Veldmuis is klaar. In één van de sportzalen werden vier vaccinatielijnen uitgezet. De capaciteit per lijn bedraagt ongeveer 20 à 25 vaccinaties per uur. Volgende week wordt het proces uitvoerig getest. Vanaf 15 februari zullen verschillende zorgverleners hun eerste vaccinatie krijgen. Het vaccinatiecentrum is volledig van de andere sportvoorzieningen afgescheiden. Wie voor een spuit komt, zal de sporters niet kruisen. Alle sportactiviteiten kunnen in de Veldmuis blijven doorgaan.

Meer dan 600 vrijwilligers aangemeld
‘Het klaarstomen van De Veldmuis in slechts enkele weken tijd is een heus huzarenstuk. Onze technische dienst, de ICT-dienst en de evenementencel hebben hard gewerkt om een naakte sportzaal uit te bouwen tot een volwaardig vaccinatiecentrum. Het resultaat mag gezien worden: een luchtige ruimte die je enerzijds een open gevoel geeft tijdens het wachten en anderzijds voldoende privacy biedt’, zegt burgemeester Guido De Padt.

Voor het vaccinatiecentrum wordt een aparte ingang voorzien helemaal achteraan de parking, achter de normale ingang voor sporters. Eenmaal binnen en aangemeld, zullen mensen ingedeeld worden bij één van de vier vaccinatielijnen. Die staan aangeduid met een nummer en een kleur. Na een kort intakegesprek volgt het prikje en 15 minuten wachttijd om te checken of niemand bijwerkingen vertoont.

Zowel eigen medewerkers van het lokaal bestuur, vrijwilligers en studenten “veiligheid” van het GO! Atheneum Geraardsbergen zullen de logistieke en administratieve aspecten van het vaccinatiecentrum in goede banen leiden. Zij staan in voor het onthaal en de begeleiding. Levering, bewaring en voorbereiding van de vaccins staan onder toezicht van een apotheker. Het vaccineren zelf gebeurt door artsen en verpleegkundigen.

‘Voor de vaccinatiecentra in Geraardsbergen en Ninove — die deel uitmaken van de eerstelijnszone Dender-Zuid — hebben zich meer dan 600 vrijwilligers aangemeld. Wij zijn elk van hen ontzettend dankbaar. Niet iedereen zal ingezet kunnen worden maar hun engagement is bijzonder hartverwarmend’, geeft Dany Dewitte, Coördinator Eerstelijnszone Dender-Zuid mee.

25.000 mensen
‘Het is wachten op de nodige richtlijnen en de vaccins om van start te gaan’, geeft Dany Dewitte, Coördinator Eerstelijnszone Dender-Zuid mee. De komende maanden zullen er 25.000 mensen moeten worden gevaccineerd. Hoe lang het proces zal duren, weet Dany Dewitte niet: ‘Alles hangt van de levering van de vaccins. Momenteel moet iedereen twee keer worden inge ënt, maar er zijn vaccins op komst waarbij één prik zou volstaan. Dat betekent een grote tijdswinst.’

De Belgische bevolking wordt in verschillende fases gevaccineerd. Wie juist wanneer gevaccineerd wordt, hangt af van leeftijd, eventuele risicogroep of beroep. Vanaf 15 februari zullen huisdokters, thuisverplegers en tandartsen gevaccineerd worden. 65-plussers en risicopati ënten zullen, volgens het faseplan van de Belgische overheid, dan weer gevaccineerd kunnen worden vanaf maart 2021.

Meer info hierover is hier te vinden: https://www.geraardsbergen.be/coronanieuws

Julien Borremans