Geutelingenproductie  in Elst draait op volle toeren

Oven is een technisch  innovatief   hoogstandje bij De Koekelaere

In Elst draait de geutelingenproductie momenteel op volle toeren bij ‘Geutelingen De Koekelaere’. Wij bezochten de nieuwe installatie  aan de Ommegangstraat welke als een revolutionair  experiment werd beschouwd. Vandaag staat het productieproces op punt zegt zaakvoerder Pieter De Koekelaere.  “Ons product is erkend als streekproduct door de Vlam (  Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw). Wij hebben onze geuteling zoals ze in Geraardsbergen de mattentaart  en in Lokeren de paardenworst   kennen als streekeigen product.”

Eerste lustrum

Alles is gestart als een experiment met veel studiewerk om zo’n oven te ontwikkelen. Niettemin zien we dat er nog veel handwerk aan te pas komt dat op een ambachtelijke wijze wordt uitgevoerd en dit met de beste ingredi ënten die er op de markt zijn en de hoogste normen wat betreft voedselveiligheid . Pieter: “Het vraagt keihard werk om het volledige productieproces te doorlopen. Het beslag maken met de volle melk, bloem, eiwit en eigeel, kaneel enz….. blijft het belangrijkste van de ganse procesketen.”

Flexibel

Het bedrijf is enorm flexibel en kan snel inspelen op de marktvraag.  In de beenhouwerij De Koekelare kan men steeds terecht zonder oponthoud achter verse geutelingen en dit à volont é.   Het streekproduct wordt tevens al ver in het Vlaamse land verspreid in het netwerk van Pieter maar ook in Walloni ë,  net over de taalgrens  zijn er al adressen waar geutelingen  te koop en voorradig zijn.   ( zie   www.geutelingen.com) Geutelingen

Oven

De oven is een technisch  innovatief   hoogstandje  waarbij nog steeds heel wat manueel werk aan te pas komt. Het beslag wordt recht boven de tegel gegoten met een pollepel zodat elke geuteling hetzelfde volume heeft. Na het doorlopen van een tijdcyclus in de ronddraaiende ( ’t molentje) tafel in de oven wordt de verse geuteling aan de achterzijde van de tegel gehaald. Na een afkoelingsperiode  op een rek worden de geutelingen verpakt in de klassieke zak of vacuüm.

Sinds AVS een reportage bracht met Celia zijn er al mensen die specifiek komen vragen achter geutelingen   van ’t molentje besluit Pieter.

En nu maar smullen!!

 

Foto’s:  uit het productieproces met Pieter De Koekelaere en Paul Plasmans/Foto’s BB