Internationale bands Golden Earring en The Sweet traden op in De Kring

Parochiale Kring wordt dit jaar gesloopt

Dit jaar gaat De Kring tegen de vlakte. Het kan voor of na het bouwverlof zijn. Maar wist je dat er in het einde van de sixties en seventies   een sliert nationale en internationale vedetten en bands kwamen optreden in De Kring in Oosterzele. Voor die ongeziene stunt zorgde Oosterzelenaar Roland Wijmeersch. Keer op keer zat De Kring afgeladen vol. Zelfs ervaren organisatoren durfden het niet aan, Roland Wijmeersch slaagde er in internationale bands zoals Golden Earring en The Sweet te strikken om op te treden in De Kring. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Roland Wijmeersch zorgde in Oosterzele voor muzikale ambiance. Zelf is hij al geruime tijd naar Wetteren verhuist, maar zijn hart ligt nog altijd in Oosterzele. De Gibbsie Discotheek Sounds (nu Gibbsie Sound), zeg maar DJ Roland, drukte zijn stempel op de muzikale evenementen in de jaren zestig en zeventig in Oosterzele. Een DJ legende. Met de optredens van de Mike & Zaki-show (1968), Mouth and Mac Neal (1969), Peter Koelewijn & The Rockets (1970), Radio Veronica’s Drive -in-show (1970), The Rubettes (1971), Sandra en Andress (1971), Golden Earring (1972), The Garnets (van 1972 tot 1976), The Pebbles (1971, 1972, 1973), Marva (1973), Urbanus (1973), Nick Mackenzie (1973), en The Sweet (1974) zijn er magische, onvergetelijke momenten geweest in De Kring, heel sterke beklijvende optredens. Teenagers, twintigers, dertigers,…kwamen afgezakt naar De Kring, die steevast te klein was voor een massa muziekliefhebbers. De muziek van de golden sixties, seventies,…spreekt nog altijd aan. Absolute heimwee. Tijdens de Sinksenkermis in 2003 werd de klok teruggedraaid en werd in De Kring de party nog eens overgedaan. Dertig jaar later zorgde klassenbak Roland dat iedereen opnieuw uit de bol ging. Het swingde de pan uit. De retro-party werd een nostalgietrip. Krasse knarren (zoals uw reporter) lieten zien dat op goede muziek geen leeftijd staat.

LP hoes golden earring

De Nederlandse rockband Golden Earring ging van start in 1961 en was één van de oudste bestaande rockbands in de wereld. Nieuws heet van de naald. Zondag 6 februari werd het nieuws de wereld ingestuurd dat de Rockband Golden Earring na een carrière van 59 jaar ermee stopt door de ziekte van bandlid Georges Kooyman, er is de zenuw — spierziekte ALS vastgesteld. De band verkocht wereldwijd miljoenen albums. De succesrijke band die in 1972 optrad in Oosterzele genoot van een internationale sterrenstatus. De tien ‘golden’ liedjes: I ‘ve just lost somebody, Sound of the screaming day, Just a little bit op peace in my heart, Back Home, She flies on strange wings, Going to the Run, Another 45 miles, Twilight Zone, When the lady smiles, Radar Love.

LP hoes the sweets

The Sweet, opgericht in 1968 als Sweetshop, was een Britse glamrockband met hoogtijdagen tussen 1971 en 1978. Andy Scott, Steve Priest, Brian Conelly en Mick Tucker speelden in De Kring de pannen van het dak. In 1982 gaf de band er de brui aan. 46 jaar na hun optreden in Oosterzele leeft enkel Andy Scott nog. The Sweet scoorde sterk met The Ballroom Blitz, Love is like Oxygen, Fox On The Run, Co — Co, Poppa Joe, Block Buster, Wig Wam Bam, Teenage Rampage, Little Willy, Hell Raiser, The Six Teens.

 

Monument verdwijnt

 

Het zal voor veel Oosterzelenaars een emotioneel moment zijn als straks de Parochiale Kring in het Dorp wordt gesloopt. De Kring is een vijftal jaren geleden verkocht aan SOLVA. Een stuk geschiedenis. Naast het huis van de onderpastoor stond in de tijd van de schoolstrijd (2 de helft 19 de eeuw) een vrije school, die later werd omgebouwd tot ‘patronage’. De toestand van het gebouw werd penibel en in 1948 werd het gebouw vervangen door een Parochiale Kring. Nadien werden er geregeld renovatie — en verfraaiingswerken uitgevoerd. Alle Oosterzelenaars zetten ooit een voet in De Kring, het kloppend hart van de parochie. De Kring stond altijd ten dienst van alle Oosterzelenaars. De Kring heeft veel Oosterzelenaars samen gebracht, er heerste een gemoedelijke en laagdrempelige sfeer. Voor tal van verenigingen werd De Kring hun tweede thuis. Vijf jaar geleden drong een modernisering (sanitair, keuken,…) van De Kring zich opnieuw op. De verantwoordelijken van de vzw Dekenale Werken stonden voor de keuze: gaan we nog investeren in het gebouw, of kiezen we voor de drastische aanpak: slopen of nieuwbouw? De verschillende pistes werden bekeken. Een nieuwbouw realiseren was voor de vzw niet haalbaar. De kosten voor een nieuwbouw swingen momenteel de pan uit. Met medewerking van het bisdom werd er een akkoord bereikt tussen de vzw Parochiale Werken en de Vrije Basisschool IZOO Oosterzele. In het IZOO werd een polyvalente zaal ingericht die door de vzw Dekenale Werken wordt gebruikt. Men maakte er geen geheim van dat het IZOO voor de restauratie van zijn schoolgebouwen een mooi bedrag kreeg van de vzw Dekenale Werken.   Reporter 17