Acht jaar geleden breekt de hel los in Oosterzele

Veerkracht na alles verwoestende storm was groot

Het ligt nog in het geheugen. Om precies te zijn, op dinsdag 5 februari 2013 breekt de hel los in Oosterzele. De gemeente werd zwaar getroffen door een allesverwoestende windhoos. De aangerichte schade was snel pijnlijk zichtbaar. Ruim honderd huizen raakten zwaar beschadigd. Zeven woningen werden onbewoonbaar verklaard. Ook voetbalclub KSC Oosterzele werd zwaar getroffen door de storm die de kantine, een deel van de kleedkamers en ook het speelveld vernielde. Als bij wonder vielen er gelukkig geen gewonden. Maar nog op dezelfde dag en de daaropvolgende weken blijft de veerkracht van het gemeentebestuur en de bewoners heel groot. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Dinsdagochtend 5 februari, 5 u 45. Apocalyps in Oosterzele. Een windhoos heeft amper één minuut nodig om doorheen het Dorp en Voordries een nooit geziene ravage aan te richten in de dan nog slapende gemeente. Alsof een vliegtuig crashte. Gelukkig waren er op dat moment nog geen mensen buiten en gingen er geen kinderen naar school. Het verdict was zwaar. Over een lengte van pakweg een kilometer katapulteert de storm veel weg. De hulpdiensten schieten in actie. Er vallen nadien woorden van lof voor de daadkracht van het gemeentebestuur, lokale politie, brandweer, civiele bescherming, gemeentelijke- en provinciale diensten, en ook voor naburige gemeenten en vrijwilligers die de handen uit de mouwen kwamen steken. Burgemeester Johan Van Durme loofde de samenwerking tussen de diverse diensten. Kersvers gouverneur Jan Briers was onder de indruk van de inzet en de gedrevenheid van de Oosterzelenaars. De 153 getroffenen konden maanden nadien opgelucht ademen. De windhoos werd door de toenmalige bevoegde minister Milquet erkend als natuurramp. De windhoos werd als een uitzonderlijk natuurfenomeen beschouwd. De schade bedroeg ongeveer 3 miljoen euro. Er werden maar liefst 253 schadedossiers ingediend. De verslagenheid bij inwoners was enorm. Een van de grootste slachtoffers was de Oosterzeelse voetbalclub die ruim 150.000 euro schade opliep. Een deel werd weliswaar door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Maar de club had nog een pak euro’s nodig om alles opnieuw op te bouwen. De handen werden uit de mouwen gestoken en in een mum van tijd werden containers geplaatst, het terrein afgegraven, genivelleerd en ingezaaid. De club zette ook met succes een aantal acties op. Ook in Scheldewindeke viel er schade te noteren. De hoeve van Antoine De Clercq en fokkerij dravershof liepen zware averij op.       Reporter 17