Werken Provinciebaan in mei 2021 (eindelijk) van start

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft aangekondigd (klik op link voor de communicatie) dat de werken aan de Provinciebaan tussen Velzeke en Zwalm zullen starten op 17 mei 2021. Ze zullen gefaseerd verlopen en duren tot 2025. “Eindelijk” zullen de buurtbewoners zonder twijfel denken, de eerste buurtvergadering dateert al van meer dan twee jaar geleden. Meer info via deze link.

Fase 1: Tussen Europaweg en kruispunt Boerestraat met Elenestraat  – 17 mei tot juli 2021:

Wie de Provinciebaan dagelijks gebruikt, weet dat deze in slechte staat is. Hoewel het de bedoeling was om dit deel van de weg samen met de riolering aan te pakken, willen we hier niet op wachten. We vernieuwen daarom nu al het wegdek. Ook het fietspad krijgt een nieuwe laag asfalt.

We voeren deze werken in 2 deelfases uit:

  • Fase 1A: van Europaweg (N42) tot spoorweg
  • Fase 1B: van spoorweg tot kruispunt Boerestraat en Elenestraat

De zone waarin gewerkt wordt is afgesloten voor het verkeer. Tijdens de volledige duur van de werken is het niet meer mogelijk om de Boerestraat langs de Provinciebaan in- of uit te rijden. De Elenestraat blijft wel toegankelijk. Doorgaand verkeer en fietsers worden omgeleid.

Omleidingskaart Fase 1 Provinciebaan

Fase 2: tussen spoorweg en kruispunt Steenbekestraat met Lippenseweg – augustus 2021 tot en met april 2022

Dit deel van de Provinciebaan krijgt een grondige facelift. We zorgen er voor meer groen, pakken de kruispunten aan, zorgen voor veiliger fiets- en voetpaden en leggen ondergronds een gescheiden rioleringsstelsel aan.  Lees er meer over bij  ’toekomstbeeld’.

We splitsen de werken nog eens op in 3 deelfases:

  • 2A: kruispunt Elenestraat – augustus en september 2021
  • 2B: van kruispunt Elenestraat tot kruispunt  Pandelaarstraat – augustus tot en met december 2021
  • 2C: van Pandelaarstraat tot Provinciebaan nr. 152 – tot april 2022

Tijdens deze werken is de Boerestraat terug toegankelijk. Na de werken op het kruispunt Elenestraat (2A) is het kruispunt ook terug geopend voor wie de Elenestraat wil inrijden. Of voor wie richting Voske wil.

De werken in fase 2C starten van zodra de eerste asfaltlaag in de vorige fase (2B) van de werken klaar is.

Faseringskaart N46 Elene - fase 2

Het verkeer dat naar de Europaweg moet wordt omgeleid via de Beugelstraat om zo via de Langestraat de Europabaan op te rijden.  Verkeer naar de Provinciebaan in de richting van Zwalm volgt een omleiding via de Boerestraat om zo aan de Opstalstraat de Provinciebaan terug op te rijden. Fietsers worden omgeleid langs de Opstalstraat, de Puttestraat, Alkeveld en de Boerestraat.

Omleidingskaart Provinciebaan - Fase 2 en 3

Fase 3: tussen Provinciebaan 152 (dierenarts) tot net voor kruispunt Opstalstraat met Lieve-Heerstraat – april 2021 tot juni 2022

Ook dit stuk weg is in slechte staat. Toch kunnen we de grondige heraanleg pas in 2024 — 2025 uitvoeren. Dat komt omdat de wegenwerken ook hier gecombineerd zullen worden met de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. De voorbereidende studie die hiervoor nodig is, is nog niet klaar. Daarom vernieuwen we nu alleen de toplaag van de rijweg. De verzakte zones aan de zijkant van de weg herstellen we volledig.

Tijdens deze werken volgt het verkeer dezelfde omleidingen als in fase 2.

Blik op de toekomst

2024 – 2025: Van Provinciebaan 152 (dierenarts) tot Windmolenstraat  

In 2024 — 2025 wordt de riolering in de zone van de Provinciebaan 152 tot de Windmolenstraat vernieuwd. Samen met deze werken kunnen we ook dit deel van de weg een grondige facelift geven. Er komen compacte en overzichtelijke kruispunten. Fietsers en voetgangers zullen er veilig kunnen oversteken via middeneilanden. Deze middeneilanden zullen bestuurders ook aanzetten om hun snelheid te verlagen. We maken de fietspaden veiliger door ze verhoogd of gescheiden van de weg aan te leggen.

X