Een vlotte generale repetitie in vaccinatiecentrum De Warande

Enkel nog wachten op vaccins

In Wetteren worden de komende maanden circa 55.000 inwoners van Wetteren, Wichelen, Merelbeke en Melle gevaccineerd tegen het COVID-19 virus. Afgelopen week werd de laatste hand gelegd aan de inrichting van het vaccinatiecentrum in de Eerstelijnszone. Om alles te testen werd een zogenaamde ‘dry-run’ zonder vaccins gehouden.

Als het van coördinerend arts Marc Verstraeten afhangt, worden de komende maanden zeven dagen op zeven, van 8 uur ’s morgens tot 20 uur ’s avonds vaccins geprikt aan twintig personen per uur. “En dit liefst tot we 80 % van alle inwoners van Wetteren, Wichelen, Melle en Merelbeke hebben gevaccineerd”, klonk het bij een rondgang dinsdagnamiddag in het vaccinatiecentrum in sporthal De Warande in Wetteren. Dat is, net als een identiek centrum in Wachtebeke, klaar voor gebruik.

De dry-run is een oefening of simulatie die alle stappen in het vaccinatieproces nabootst. Iedereen is aanwezig om zijn rol op te nemen, net alsof er echt wordt gevaccineerd. Stewards, onthaalmedewerkers, vaccinatoren, artsen en apothekers: elke functie is paraat. Men test of iedereen weet wat hem te doen staat en of alle rollen goed op elkaar zijn ingespeeld. Ook de duur van de verschillende stappen wordt gemeten: hoe lang duurt het gesprek met de administratief medewerker bijvoorbeeld. Ook probeert men specifieke situaties uit. Er wordt bekeken hoe het loopt wanneer iemand zich aanmeldt die koorts blijkt te hebben, wanneer iemand zich alsnog bedenkt of in paniek raakt, wanneer iemand minder goed hoort of minder mobiel is, wanneer iemand een half uur te vroeg is en dergelijke meer.

De dry-run in Wetteren is alvast vlot verlopen. De bevindingen helpen de medewerkers om procedures verder te verfijnen om te zorgen dat alles bij de echte vaccinatie vlot gaat.

(bron HLN)

X