Geef boeren ruimte om te ondernemen

Bedrijfsgilde wil met positieve actie zijn plaats opeisen

Op zaterdag 13 februari heeft de bedrijfsgilde een boodschap uitgestuurd naar de overheid. Op de vooravond van Valentijn hebben landbouwers uit Oosterzele, Merelbeke en Melle een fel opgemerkte actie ondernomen ter hoogte van de Gijzenzelestraat.   In de regio van Merelbeke, Melle en Oosterzele zijn veel dynamische landbouwbedrijven die graag hun landbouwgrond willen behouden! Door allerhande claims op grond en een problematische vergunningsverlening zet de Vlaamse regering hun ondernemerschap – letterlijk en figuurlijk – onder druk. De landbouwers maakten met honderden theelichtjes de slogan #geefboerenruimte, omgeven door een groot hart. ‘Geef de boeren ruimte om te ondernemen’, klinkt het strijdvaardig. Toon een warm hart voor de boeren uit Oosterzele, Merelbeke en Melle. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

‘In Oosterzele worden een aantal projecten (zoals bijvoorbeeld:   Ambachtelijke zone, N42,…) in samenspraak met landbouwers ontwikkeld. Echter, er zijn ook een aantal projecten (zoals de VRV-site, project Rodeland,..) die ons zorgen baren. Met de ontwikkeling van een aantal bos- en natuurgebieden in agrarisch gebied én het vergunningenbeleid, is de toekomst van jonge landbouwers onzeker.   Er zijn nochtans genoeg andere gebieden in de streek die zich lenen tot ontwikkeling van natuur en bos, dit hoeft niet op onze goede landbouwgronden’, klinkt het heel bezorgd bij Danny Meersman en Filip Baele, drijvende krachten achter   de bedrijfsgilde.   Met deze lokale actie van de regioraad willen de landbouwers de open brief die Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker recent verstuurde naar de Vlaamse regering sterk ondersteunen. Vorige week kreeg ze een antwoord op deze brief waarin de Vlaamse regering benadrukt dat landbouw een belangrijke strategische en economische sector is die men blijvend wil ondersteunen in zijn ondernemerschap en innovatie, die men toekomstperspectief wil geven en alle kansen wil bieden om zich verder duurzaam te positioneren.’De overheid palmt nog heel wat agrarisch gebied in om te bebossen. Geef ons ruimte om de toekomst van onze kinderen te verzekeren, we hopen dat de regering woord houdt’, duiden Filip Baele en Danny Meersman.     Reporter 17