Personeel is klaar voor vaccinatie in Herzele en Zottegem

Vaccinatie vanaf maandag 22 februari 2021

Op donderdag 18 februari werd in het Vaccinatiecentrum in Zottegem (Fuifzaal Bevegemse Vijvers) de planning van de dry — run en de eerste vaccinatie in het vaccinatiecentrum Herzele en Zottegem bekend gemaakt. Verantwoordelijken van Eerstelijnszone Panacea en burgemeesters van de zes betrokken gemeenten Zottegem, Brakel, Oosterzele, Herzele, Sint — Lievens — Houtem en Lierde woonden de dry — run bij. De dry — run verliep vlot. (R17, foto’s DDL).

Na weken van voorbereiding is het medisch én het niet-medisch personeel klaar om de deuren van de vaccinatiecentra in Zottegem en Herzele te openen. In Zottegem (donderdag 18 februari) en in Herzele (vrijdag 19 februari) werd het hele proces geoefend aan de hand van een scenario en in aanwezigheid van 40 figuranten, maar zonder het effectief toedienen van het vaccin. De vrijwilligers namen de rol op van iemand die zich komt laten vaccineren. De ene speelde de rol van iemand die toekomt

zonder brief, de andere van iemand met een bijzondere vraag, en zo meer. En uiteraard waren er ook ‘gewone’ figuranten, zonder ‘problemen’. Deze dry-run hadden het doel om iedereen ervaring te laten opdoen in de echte omgeving en alle ‘scrips’ te doorlopen. In beide vaccinatiecentra werd er geoefend met twee vaccinatielijnen. Het uiteindelijk streefdoel is 1 vaccinatie per 3 minuten. Dus 20 tot 25 vaccinaties per uur, per lijn.

Toedienen eerste 500 vaccins
Er zijn tot nog toe 300 vaccins geleverd voor Vaccinatiecentrum Zottegem en 200 voor Vaccinatiecentrum Herzele. Het zijn vaccins van het type AstraZeneca. Ze worden in Vlaanderen in principe niet toegediend aan mensen ouder dan 55 jaar.

 

Planning:
maandag 22 februari: 150 zorgverstrekkers en medewerkers krijgen hun vaccin in Zottegem vanaf 16 u.
dinsdag 23 februari: 150 zorgverstrekkers en medewerkers krijgen hun vaccin in Herzele vanaf 16 u.
woensdag 24 februari: 150 zorgverstrekkers en medewerkers krijgen hun vaccin in Zottegem vanaf 16 u.
donderdag 25 februari 50 zorgverstrekkers en medewerkers krijgen hun vaccin in Herzele vanaf 16 u.

Volgende leveringen
Uiterlijk op 28 februari 2021 worden er nog 400 vaccins geleverd, 200 voor Zottegem en 200 voor Herzele. De vaccins in Zottegem worden toegediend op maandag 1 en woensdag 3 maart, vanaf 16 u. Telkens 100 per dag. De 200 vaccins voor Herzele worden toegediend op dinsdag 2 en op donderdag 4 maart, vanaf 16 u.
De inwoners hebben ondertussen een info – brief gekregen met heel nuttige informatie. Later volgt nog bijkomende info vanuit de zone. Het is wachten op een stabiele context, waarin alles op Vlaams niveau ook proefgedraaid heeft. Er wordt ook een demo-filmpje gemaakt dat men op voorhand thuis zal kunnen bekijken. De filmpjes worden opgenomen op 25 en 26 februari 2021. Je gaat kunnen kijken hoe uw vaccinatiecentrum er uit ziet en hoe alles piekfijn georganiseerd is.

Voorbeeldige samenwerking
Een pluim voor de voorbeeldige samenwerking. De vaccinatiecampagne wordt van het Agentschap Zorg en Gezondheid beschouwd als een hele grote logistieke oefening, ‘de grootste na WO II’. We steken verder graag eens de loftrompet voor de partners: de gemeentebesturen van Zottegem, Brakel, Oosterzele, Herzele, Sint — Lievens — Houtem en Lierde, de Eerstelijnszone Panacea, de Huisartsenkring, de Vereniging van Apothekers, de thuisverplegers, het Rode Kruis, de vrijwilligers. Verheugend, alles verloopt volgens plan, maar het is verdomd hard werken voor de centrumverantwoordelijken en hun teams. So far, so good.

Taakstelling
Taakstelling Zottegem: 40.000 mensen, ouder dan 18 jaar en niet verblijvend in een zorginstelling, te vaccineren in het Vaccinatiecentrum Zottegem, voor het werkingsgebied Zottegem, Brakel, Oosterzele.

Taakstelling Herzele: 25.000 mensen, ouder dan 18 jaar en niet verblijvend in een zorginstelling, te vaccineren in het Vaccinatiecentrum Herzele voor het werkingsgebied Herzele, Sint — Lievens — Houtem, Lierde.