©Sophie Richez - PVDA Ninove houdt ‘droge kroegentocht’ om horeca hart onder de riem te steken

PVDA Ninove houdt een droge kroegentocht om de horeca te steunen

De leden van PVDA Ninove hebben zondag een ‘droge kroegentocht’ gehouden om de horeca een hart onder de riem te steken.

“Onder het motto Gesloten maar niet vergeten willen we aandacht vragen voor de penibele situatie waarin heel wat uitbaters verkeren en hen een hart onder de riem steken”, aldus Joachim De Maeseneer van PVDA Ninove. “Drooggelegde inkomsten, hoogoplopende kosten en ondermaatse compensatie dreigen alsmaar meer voor een blijvende financi ële kater bij hen te zorgen.”

©Sophie Richez – Tijdens de actie werden folders en consumptiebeloftes aan de uitbaters uitgedeeld

Partijgenoot Samu ël Van Den Eeckhout treedt hem bij: “Het is opvallend hoe men telkens weer het toverwoordje onbetaalbaar bovenhaalt wanneer wij als partij in het parlement voor een zoveelste keer op de sociale nagel kloppen. Maar als we dan een voorstel voor een eenmalige corona taks  op de allerhoogste vermogens indienen stemt geen enkele Vlaamse partij met ons mee. Qua hypocrisie kan dat tellen.”.

PVDA pleit voor een herstelplan zodat caf é- en restauranthouders tijdens deze crisis het hoofd boven water kunnen houden. Dat plan voorziet onder andere in een verlengd moratorium op faillissementen, de kwijtschelding van kosten aan Sabam zolang de sector gesloten is en nultolerantie tegenover verzekeraars die zich verschuilen achter “overmacht” om bedrijfsschade niet te moeten uitbetalen. Bovendien moeten de banken, die in 2008 met miljarden belastinggeld overeind gehouden werden, verplicht worden uitstel van betaling te verlenen. Zonder voorwaarden. Verder wensen we de steunmaatregelen op te trekken voor de kleine zelfstandigen, want nu krijgen grote bedrijven veel meer steun dan kleinere bedrijven. Ook belangrijk is om de administratieve regels en lasten te verminderen. Dit alles moet gefinancierd worden door het coronasteunfonds voor zelfstandigen en kmo’s waarvoor de PVDA opkomt. Het gaat om een taks op de superwinsten van de grote bedrijven die van de coronacrisis hebben geprofiteerd om hun winsten op te drijven.

“Wij weigeren mee te gaan in de sadistische logica van Belfius-topman Marc Rasière die zich verheugt op een naderende faillissementsgolf binnen de horeca omdat de economie af en toe nood zou hebben aan een sanering. Als er één sector is waar een zelfstandige geen lessen van te krijgen heeft, is het wel de banksector. Het is niet aan de horeca om de crisis te betalen!”, klinkt het eensgezind bij de Ninoofse partijleden.