verzameling Joris gezusters Van Vlie(r)berge uitgeverij

Prentkaarten ‘Uitg. Van Vlieberge zusters, Oosterzele’ stralen na 100 jaar nog altijd glorie uit

Fotografie zat ook in Merelbeekse familie

verzameling Joris Meirelbeke 27 juni 1909 – Jonge Renners
verzameling Joris Meirelbeke 27 juni 1909 – Landbouw

Naar aanleiding van onze oproep in het artikel ‘Gezusters Van Vlieberge brachten Oosterzele in beeld’ ging lezer Joris Van De Vyver uit Merelbeke aan het speuren. En ja, dankzij Joris weten we nu ook wie de andere zusters waren van Andrea Kornelia ( °30 oktober 1878) en Martha Cornelia Van Vlieberge ( ° 6 november 1881). Uit de bidprentjes ons bezorgd door ex — Oosterzelenaar Guido De Munter bleek duidelijk dat er nog dochters waren in het gezin van Gustaaf Adolf Van Vlieberge en Maria — Elisa Verbrugghen. De andere zussen Klara Kornelia ( ° 6 december 1873), Anna Kornelia ( ° 13 april 1875), Laura ( ° 16 oktober 1883) en Marie Van Vlieberge ( ° 1887) maakten dus ook deel uit van het gezin. Het gezin telde — uit de gegevens die we tot dusver hebben – zes dochters. Ze werden allen in Mater geboren, waar hun vader Gustaaf hoofdonderwijzer was. Opvallend bijna alle zussen hebben als tweede naam Kornelia. De ongehuwde, Merelbeekse nichten Philomena Maria Coralia Van Vlieberge (1865 — 1957) en Sara Cornelia Van Vlieberge (1874 — 1960) hadden een winkel in Merelbeke en waren eind negentiende en begin twintigste eeuw actief bezig met fotografie. Fotografie, een familietrekje van de Van Vlieberge’s. Naar verluidt zou er intensief contact geweest zijn tussen beide takken van de familie Van Vlieberge. (Reporter 17, foto’s Joris Van De Vyver, Danny De Lobelle).Joris Van De Vyver is verwant met de gezusters Van Vlieberge uit Oosterzele via de gemeenschappelijke voorouder Livinus Van Vlieberghe, de vader van Gustaaf en grootvader van de gezusters. Gustaaf Van Vlieberghe was eerder gehuwd met Dominica Theresia De Smet (+ Mater, 14 mei 1871). Waren er kinderen uit dit huwelijk? Livinus Van Vlieberghe werd op 15 september 1784 in Merelbeke geboren. De veldwachter overleed op 17 november 1865 in Merelbeke. De woning van de Merelbeekse gezusters Van Vlieberge bevond zich op de Hundelgemsesteenweg met de Zwijnaardesteenweg, vroeger waren er Babycomfort en zadenhandel Vervust gevestigd.
Anna Van Vlieberge ( ° 13 april 1875) was gehuwd met Ernest Dewez. Ze overleed in Ukkel op 19 juni 1940. Het herinneringsprentje vermeldt foutief Anne en is opgesteld in het Frans. We citeren: ‘Ze was een ‘excellente’ moeder voor haar kinderen’.

verzameling Joris Merelbeke 27 juni 1909 – Wagen der Brouwerij “Den Plataan”

Postkaarten inhuldiging Merelbeekse burgemeester Hebbelinck
Na hun verhuis van Mater naar Oosterzele beginnen de gezusters Van Vlieberge begin 1900 met het uitgeven van zichtkaarten van Oosterzele en omliggende gemeenten. Ze kregen naam en faam. Op de postkaarten die in 1909 uitgegeven werden van de inhuldiging van de Merelbeekse burgemeester Hebbelinck staat ‘Uitg. Gez. Van Vlieberge’ vermeld. Werden naar aanleiding van de feestelijkheden in Merelbeke een hele reeks postkaarten uitgegeven door de Oosterzeelse gezusters of de Merelbeekse Gezusters Van Vlieberge? Net als hun nichten in Merelbeke kwamen de zussen Van Vlieberge in de ban van de fotografie.
De Oosterzeelse gezusters Van Vlieberge legden de zichten van dorpspleinen, bezienswaardigheden, gebouwen, molens, scholen op de gevoelige plaat vast. De zussen maakten als het ware een ‘kijkboek’ van gemeenten. De prentkaarten van ‘Uitg. Van Vlieberge zusters, Oosterzeele’ kenden een gigantisch succes. Elke verzamelaar heeft prentkaarten van ‘Van Vlieberge gezusters’ in zijn collectie. Hun prentkaarten stralen na ruim honderd jaar nog altijd glorie uit. Ze vervulden een belangrijke maatschappelijke rol. Velen maakten er gebruik van. Het zijn interessante documenten, op sommige prentkaarten staan handgeschreven teksten en leveren interessante gegevens over de lokale geschiedenis. De prentkaarten werden verstuurd naar familieleden, kennissen,…voor een groet, een wens of…’kijk eens hoe mooi onze gemeente wel is’.
Uit akten blijkt dat de naam van hun grootvader en vader als Van Vlieberghe (met h) geschreven werd. We willen eigenlijk nog iets dieper spitten, we zouden er graag nog achter komen waar het winkeltje (bazarke) van de zussen Van Vlieberge in Oosterzele gelegen was en we zijn ook op zoek naar de bidprentjes van Klara ( ° 13 april 1875, Mater) en Marie Van Vlieberge ( °1887, + 1971). Alle info is welkom bij Marcel Van de Vijver, marcel.van.de.vijver@telenet.be en Danny De Lobelle, rooi.61@skynet.be. Reporter 17

verzameling Joris Meirelebeke 27 juni 1909 – Velorijders
X