Kathy krijgt als één van de eerste een coronaspuitje: ‘Het geeft me een gevoel van veiligheid.’


Geraardsbergen. Donderdag 25 februari opende het vaccinatiecentrum aan de Veldmuis zijn deuren voor de eerste honderd coronaprikjes. Kathy Bonnet (39) werkzaam in de thuisverpleging schoof aan voor een spuitje. ‘Ik ben opgelucht dat ik eindelijk word inge ënt,’ geeft Kathy mee, ‘Het geeft me toch een gevoel van veiligheid.’ Volgens Wim Coudyzer — centrumverantwoordelijke voor het vaccinatiecentrum — heeft de stad Geraardsbergen 300 vaccins ontvangen, die ze de komende dagen mag inzetten.

Het vaccinatietraject van Kathy
Op donderdag 25 februari opende het vaccinatiecentrum aan de Veldmuis zijn deuren voor de inenting van het zorgpersoneel. Kathy Bonnet (39) schoof aan voor een spuitje. ‘Of het een spannend moment is’, vroeg ik haar. ‘Ik ben blij dat ik mijn inenting krijg. Het geeft me een gevoel van veiligheid’, geeft ze mee. Kathy is werkzaam bij de thuisverpleging. Ze werkt in Halle, maar woont in Geraardsbergen. ‘Ik kom heel veel in contact met mensen. Uiteraard volg ik de veiligheidsregels en -procedures strikt, maar een spuitje geeft me een gevoel van veiligheid.’

We volgen Kathy op haar vaccinatieparcours. Aan de ingang wachten twee leerlingen van het 7de specialisatiejaar Integrale Veiligheid van het GO! Atheneum Geraardsbergen. Kathy toont haar uitnodiging. Haar temperatuur wordt gemeten en er wordt haar gevraagd om haar identiteitskaart klaar te houden. Ze vervolgt haar weg naar het onthaal, waar haar een lijn wordt toegewezen. Een kort intakegesprek over haar medische toestand volgt. Daarna mag ze aansluiten voor een spuitje. Lang hoeft Kathy niet te wachten. Even later zit ze in de vaccinatieruimte. ‘Zenuwachtig? Helemaal niet. Ik krijg regelmatig wel een spuitje’, stelt Kathy ons gerust. Daarna moet ze 15 minuten nablijven om te checken of er bijwerkingen zijn. Op donderdag 20 mei wordt Kathy voor haar tweede dosis terug verwacht.

‘We zijn goed voorbereid.’
‘We hebben 300 vaccins ontvangen om de komende dagen in te zetten’, geeft centrumverantwoordelijke Wim Coudyzer mee. Het zorgpersoneel is eerst aan de beurt. De opkomst is behoorlijk. ‘Negentig procent van de uitgenodigden laten zich vaccineren.’ Vandaag is er een vaccinatieronde voorzien van 13.00 tot 17.00 uur. Ook zaterdag en volgende week donderdag zullen er vaccinaties worden gezet. ‘We beginnen rustig. Het is niet de bedoeling om het centrum onder de voet te laten lopen’, stelt de centrumverantwoordelijke. Rustig is het inderdaad. Van de 4 lijnen zijn er maar 2 open. Met regelmaat van een klok wordt er een prik gezet.

Er zijn heel wat vrijwilligers en begeleidend personeel aanwezig. Verplegers, een dokter en een apotheker nemen het medisch traject voor hun rekening. Daarnaast zijn er heel wat vrijwilligers die het vaccinatieparcours in goede banen leiden.

Toch blijven er heel wat vragen over. Het is onduidelijk hoeveel vaccins Geraardsbergen de komende weken zal krijgen. Wat met de mensen die zich niet naar het vaccinatiecentrum kunnen verplaatsen? Vermoedelijk zal een mobiele ploeg ter plaatse worden gestuurd. Maar hoe dat concreet zal worden georganiseerd, dat moet nog blijken.

Wim Coudyzer kijkt het vaccinatieprogramma voor de komende weken, maanden met een gerust hart tegemoet. ‘We zijn goed voorbereid. We kunnen terugvallen op een professionele equipe en een batterij aan gemotiveerde vrijwilligers.’

Julien Borremans