Illustratieve foto archief BB

Vandaag Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen

Vandaag vrijdag 26 februari 2021 vindt voor de 25e keer de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen plaats. Op meer dan 130 plaatsen in de provincie voeren de 27 lokale politiezones, de federale weg-, spoorweg- en scheepvaartpolitie op vraag van de gouverneur en de procureur-generaal snelheidscontroles uit. Goed voor een inzet van 291 operationele politiemensen. Ook andere controles – denk aan boorddocumenten, dragen van de gordel en gebruik van gsm achter het stuur – zijn mogelijk.

Waarom?

25 jaar geleden, op 27 februari 1996, vond een zware kettingbotsing plaats op de E17 ter hoogte van Nazareth. De Verkeersveilige Dag is een herinnering aan dit zware ongeval en een dag waarop de snelheidsmaatregelen extra in de kijker worden gezet. En dat is nodig. In 2020 werden er maar liefst 558 038 snelheidsovertredingen vastgesteld in onze provincie. Te snel rijden veroorzaakt nog altijd 30 % van alle ongevallen met dodelijke afloop. Naar schatting eiste overdreven of onaangepaste snelheid in Oost-Vlaanderen de voorbije drie jaar gemiddeld zo’n 19 levens per jaar.
Politiezone Brakel
Gedurende gans   de dag worden er in de politiezone Brakel controles gedaan vertelt persverantwoordelijke Tineke Schamp.
“Er worden niet alleen de papieren gecontroleerd van het voertuig maar ook   alcoholcontroles zijn aan de orde. Een globaal resultaat van de actie vandaag kan ik niet geven omdat alles wordt overgemaakt op provinciaal niveau. Er worden controles uitgevoerd door de politiezone op het grondgebied van Brakel, Zwalm, Maarkedal en Horebeke.”
Foto BB archief