©Politie Ninove - Drugsvangst

45-jarige man is veroordeeld tot 5 jaar gevangenis en schadevergoeding

De correctionele rechtbank van Dendermonde sprak vorige maand een gevangenisstraf uit van 5 jaar voor een 45-jarige man uit Ninove.
De man maakte reeds enige tijd voorwerp uit van een onderzoek gevoerd door de lokale recherche van Ninove.   Daar beschikte men over informatie dat betrokkene drugs zou vervaardigen en verkopen sinds zijn vrijlating uit de gevangenis in december 2019.

Op de vlucht in Lede
De man werd in mei 2020 gearresteerd in Lede waar hij trachtte te ontsnappen aan een politiecontrole.   De collega’s van politiezone Erpe-Mere/Lede merkten een voertuig op dat zich op de openbare weg begaf met gestolen nummerplaten en wilden voertuig en inzittenden aan een controle onderwerpen.   Omdat betrokkene op dat ogenblik een grote hoeveelheid drugs vervoerde besliste deze om geen gevolg te geven aan de bevelen van de politie.   Hij reed aan zeer hoge snelheid weg waarbij 2 agenten aan de dood konden ontsnappen.   Toen zij merkten dat de bestuurder geen intentie had om te stoppen konden zij nog snel wegspringen waarbij het voertuig hen rakelings voorbijreed en verder vluchtte.

De bestuurder reed zich even later zelf klem in een doodlopende straat en kon worden gearresteerd.   Na controle van de man werd duidelijk dat hij reeds gekend was in een onderzoek van PZ Ninove betreffende het vervaardigen en verhandelen van drugs.   Door de arrestatie van de man kwam het onderzoek van de recherche van Ninove in een stroomversnelling en kon meer bewijsmateriaal worden vergaard en een vermogensvoordeel worden bepaald.

Veroordeling
De beklaagde, die reeds meerdere veroordelingen op zijn naam had staan, werd vorige maand veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor zowel de feiten in Lede die leidden tot zijn arrestatie als voor de feiten onderzocht door politiezone Ninove.
Het vermogensvoordeel werd verbeurdverklaard en de man moet een schadevergoeding betalen aan de agenten wiens leven hij in gevaar bracht.

De rechtbank oordeelde dat   het verkopen van drugs getuigt van asociaal gedrag dat streng moet aangepakt worden.
Verkopers veroorzaken namelijk ernstige maatschappelijke (over)last.   Het is een feit dat heel wat drugverslaafden hun werk verliezen onder andere door fysieke en psychische aftakeling ten gevolge van hun druggebruik en in financi ële moeilijkheden komen, die gebruikers mogelijk tot criminaliteit verleiden.