Ludo: Oude zeur!

Ludo heeft geen internet. Voor de lockdown kreeg hij zijn levenswijsheden nog verkocht aan de toog. Nu neemt ook hij tot sociale media. Ludo spreekt. Wij noteren en posten.

Nuus: “Dag Ludo. Het was slechts een kwestie van tijd voor je dit onderwerp zou aansnijden?”

Ludo: “Het heeft inderdaad lang geduurd, maar aangezien dit mij wel degelijk persoonlijk aanbelangt, zie ik mij genoodzaakt de kat de bel aan te binden.”

Nuus: “U bent wel degelijk een oude zeur. Zoveel is duidelijk. ”

Ludo: “Daar heb je de hete aardappel. De olifant, die nu reeds weken moedeloos in de hoek van de living staat te niksen, is er uit. Ik vind je opmerking ondermaats en een totaal gebrek aan eloquentie etalerend! Puber!”

Nuus: “Je zegt maar, idk.”

Ludo: “Viola! En dat is nu net het grote probleem hedentendage. Gebruik een paar bijzinnen of woorden met net iets te veel syllaben in je expos é en je bent een oude zeur. Diepgang is tegenwoordig enkel nog voorbehouden aan schippers ter lange omvaart. We zijn lui geworden en wimpelen iemand, die ook maar enig taalkundige meerwaarde wil bieden, af als letterneuker of taalnazi. Of oude zeur”.

Nuus: “Geef toe dat je nu wel aan het overdrijven bent, Ludo. De helft van de woorden en uitdrukkingen die je gebruikt heb je zelf uitgevonden. Toch?”

Ludo: “Absoluut niet. Meer nog. Ik zie het mij toegewezen vocabulaire dagelijks slinken. Een verschraling van ons taalgebruik is het. Deze week kreeg ik van jullie redactie zelfs een lijst met woorden die ik “beter niet meer gebruik” (zie foto, nvdr). Zo mag ik het woord “eskimo” niet langer gebruiken. Ik denk niet dat enig Inuit hier wakker van ligt terwijl hij zijn husky uitlaat voor een plasbeurt. Veel zotter wordt het niet, vrees ik!”

Nuus: “Dat is een behoorlijke lijst!?  

Ludo: “Inderdaad. En als ik het goed begrijp mogen de zeven dwergen naar den openbaren bijstand. Ach wat. Ik preek voor dovemansoren. En in het land der blinden is eenoog koning. Maar ik beloof plechtig mijn best te zullen doen”.

Nuus: “Je gaat het lijstje dus wel degelijk gebruiken?”

Ludo: “Vanaf vandaag zal ik mijn uiterste best doen. Met als enige uitzondering het woord “idioot”. Dat ga je mij nog moeten laten”.

Nuus: “En waarom?”

Ludo: “Omdat gans die zever idioot is en ik een hekel heb aan idiote lijstjes. Omdat jullie redactie, en bij uitbreiding de volledige correct denkende goegemeente, een bende idioten is. En omdat jij een idioot bent. En een randdebiel. Zonder dat éne woordje was ik niet in staat geweest mijn grieven treffend te poneren. Waarvoor dank”.

Nuus:”Euh? Graag gedaan, zeker?”

 

Alle levenswijsheden van Ludo vind je op  ludospreekt.wordpress.com