Camera in Oosterzele werpt vruchten af.

Voertuig met vluchtende dader geïdentificeerd

‘Ik blijf veel waardering hebben voor de werking en de initiatieven van onze bloedeigen Politiezone Rhode en Schelde, die al fors investeerde in vaste en mobiele camera’s’, weet burgemeester Johan Van Durme. ‘Onze politiezone blijft de strijd aangaan tegen diefstallen, misdrijven, overlast’. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Een ANPR — camera leest de karakters van de nummerplaten van voertuigen en koppelt deze aan diverse databanken. De camera’s moeten inbrekers, misdadigers,…afschrikken of opsporen. Het is nu nogmaals eens gebleken, het netwerk van ANPR- en overlastcamera’s werpt zijn vruchten af. Het gebruik van ANPR-camera’s is niet nieuw in Oosterzele, Merelbeke, Melle en Destelbergen, de vier gemeenten van onze politiezone. De mobiele versies op de voertuigen hebben in het verleden al in heel wat zaken voor een doorbraak gezorgd. Het recent geïnstalleerde vast cameranetwerk van de politiezone in de gemeenten, begint nu ook zijn vruchten af te werpen. Recent nog zorgde de camera te Oosterzele, op de N42 nabij het oprittencomplex met de E40, voor de identificatie van een voertuig met een vluchtende dader. De Politiezone herinnert er ook nog even graag aan dat het gebruik van dergelijke camera’s aan tal van wettelijke verplichtingen inzake de rechtspleging en de privacy in het bijzonder, onderworpen zijn. De   politiezone ziet daar heel streng op toe dat dit strikt nageleefd wordt.

Het groots opgezet project van de Politiezone Rhode en Schelde kreeg de naam Havik, genoemd naar de vogel met de scherpe blik. Het project startte met de installatie van een commandokamer in het commissariaat in Merelbeke.   De camera’s kunnen verplaatst worden naar locaties waar inbreuken worden vastgesteld. ‘Zo hebben we onder meer in deelgemeente Scheldewindeke een camera opgehangen in de Stationsbuurt. We willen ook in Oosterzele een halt toeroepen aan (fiets)diefstallen, vandalisme, sluikstorten, overlast’, duidt   burgemeester Johan Van Durme.

De Politiezone Rhode en Schelde pakt de problemen aan en zet sterk in op de veiligheid voor zijn bewoners. Er werd maar liefst 1,9 miljoen euro geïnvesteerd in het cameraproject om verkeersproblemen, overlast, en inbraken aan te pakken.     Reporter 17