GO! Atheneum Geraardsbergen kiest voor duurzaam watergebruik

Wereldwaterdag op 22 maart


Geraardsbergen. Het GO! Atheneum Geraardsbergen doet er alles aan om een milieuvriendelijke en duurzame leefomgeving te cre ëren en is dan ook heel fier op de bouw van vijf regenwaterputten die elk 20 000 liter water kunnen opvangen. Deze waterbesparing van 100 000 liter regenwater wordt gebruikt om de toiletten van de school te spoelen en in de carrosserieafdeling van de school.

Er werd een systeem uitgedacht waarbij de putten als communicerende vaten fungeren. Bij het overlopen van de regenwaterputten wordt het regenwater afgevoerd in een wadi, een infiltratievoorziening, zodat het resterende water op een natuurlijke manier in de grond verdwijnt en het grondwaterpeil behouden blijft.

Technisch adviseur Koen Slagmulder licht toe: ‘We wilden bij het aanleggen van een nieuwe verharde speelplaats van de gelegenheid gebruik maken om onze school nog duurzamer te maken. Daarom koos de school voor de bouw van een milieuvriendelijke regenwaterinstallatie van twee regenwaterputten aan de nieuwe sporthal ‘De Matte’ en drie regenwaterputten aan de B-blok. De school verbruikt in drukke periodes zo’n 40 000 liter water per week en kan door deze installatie wekelijks heel wat drinkwater uitsparen.”

Directeur Brecht Persoons vult aan: “We zijn al ruime tijd bezig met groene projecten waarbij het klimaat steeds centraal staat. Zo is onze school ook een offici ële kraantjeswaterschool en biedt gratis lekker en gezond kraantjeswater aan. In Belgi ë stroomt er elke dag 24u op 24 perfect drinkbaar water uit de kraan, het kan zonder transport en verpakking worden geleverd. De wegwerpflessen zijn een grote belasting voor het milieu. Daarom hebben we alle frisdrankautomaten weggehaald om de afvalberg op onze school te verkleinen. Bovendien is kraantjeswater een veel gezonder alternatief. Het wordt op meer dan 60 kwaliteitseisen getest en is daarmee het strengst gecontroleerde voedingsmiddel. Door dit waterproject en heel wat andere groene initiatieven maken we onze school stapsgewijs klaar voor de toekomst in een milieuvriendelijke en duurzame omgeving.”