Ook voor de Zottegemse beiaard is het weer zomertijd. Definitief?

Ingevolge de overschakeling van wintertijd naar zomertijd in de nacht van voorbije zaterdag op zondag is er ook een aanpassing van de uurregeling van de vaste beiaardconcerten die de Zottegemse stadsbeiaardier Paul Hoste wekelijks op donderdag en zaterdag ten gehore brengt vanuit de toren van de dekenale kerk aan de Markt.

Vanaf deze week (tot het laatste weekend van oktober, als er dan weer op het winteruur moet overgeschakeld worden) zal hij op donderdag de beiaard een uurtje later bespelen, nl. van 18 tot 18u45. ’s Zaterdags zal er van 14 tot 14u45 beiaardmuziek over het Zottegemse stadscentrum weerklinken (zoals ook in wintertijd).

Of deze regeling definitief wordt, is vooralsnog een open vraag. De Europarlementari ërs hebben in elk geval reeds twee jaar geleden, in maart 2019, gestemd (met 410 stemmen voor, 192 tegen en 51 onthoudingen) om vanaf dit jaar 2021 dit switchen tussen zomer- en wintertijd af te schaffen. In Belgi ë wordt deze overschakeling toegepast sinds 1977. Het is nu echter aan de EU-lidstaten zelf om te kiezen of ze permanent de zomer- of wintertijd willen behouden. Wie voor de zomertijd als standaardtijd kiest, heeft dus voorbije zondag voor het laatst het uur aangepast. Ook in ons land moet de federale regering weliswaar hieromtrent nog een beslissing nemen. Europa raadt bovendien aan om dit sowieso re doen in samenspraak met buurlanden want het zou toch maar al te gek zijn dat het in Nederland, Frankrijk en/of Duitsland bijvoorbeeld 15 uur is en in ons land nog maar 14 uur. Afwachten dus of we in de nacht van 30 op 31 oktober de klok opnieuw moeten terugdraaien en die nacht een uurtje langer mogen slapen.

X