Beleef indrukwekkende natuur met de vrijwilligers van Natuurpunt

Filip Hebbrecht uit Horebeke fietst 260 km en zamelt geld in voor natuurgebied het Burreken

Natuurpunt wil aantonen met “Expeditie Natuurpunt” dat je ook hier in Belgi ë van de indrukwekkende schoonheid van het ons omringende landschap   kan genieten.

Op 26 en 27 juni 2021 trekken 750 avonturiers, in teams van 4 personen, 2 dagen lang door en langs Vlaamse natuurgebieden per kano, met de fiets of te voet. De deelnemers zamelen tegelijk geld in voor een zelfgekozen natuurproject.

“De vrijwilligers van Natuurpunt beheren meer dan 500 natuurgebieden, verspreid over heel Vlaanderen. Het zijn plekken waar zeldzame dieren en planten een veilig onderkomen vinden, en waar mensen kunnen ontspannen aan de drukte en de stress van onze wereld. Voor de 6e keer al wensen we die Vlaamse natuur op een verrassende manier te presenteren door deze Expeditie te organiseren. De boodschap is: om op avontuur te trekken in de natuur, hoef je niet naar het buitenland”, zegt Walter Rycquart, algemeen directeur van Natuurpunt.

Natuurpunt stippelde 2 fietsroutes, 2 wandelroutes en 1 kanoroute uit voor de tocht . De startplekken liggen verspreid over Vlaanderen. De gemeenschappelijke eindbestemming is Diepenbeek, waar de deelnemers getrakteerd worden op een warm onthaal middenin de natuur.

Al voor de 5e keer neemt team “ De fruitratjes” deel aan Expeditie Natuurpunt.
Ze leggen op 26 en 27 juni een fietstocht van 260 km af, van Gent naar Diepenbeek.
Sander Verbeke, Dries Verlet en Kurt en Brent Herregodts vormen samen met   Horebekenaar Filip Hebbrecht tijdens de expeditie ‘Team de Fruitratjes’.

 

Filip Hebbrecht

“We fietsen langs de mooiste natuurgebieden op die route, overnachten doen we onder de sterren in Kortenberg.
Ons doel is om geld in te zamelen voor natuurgebied het Burreken” zegt Filip Hebbrecht.
“De naam van ons team, de Fruitratjes, verwijst naar de eikelmuis, die in de volksmond zo genoemd wordt omdat ze graag fruit eet”, legt Hebbrecht uit. “ De eikelmuis is een zeldzaam zoogdiertje dat vroeger algemeen voorkwam in de Vlaamse Ardennen. Door het verdwijnen van hagen, boomgaarden en oude schuurtjes verdween veel van het leefgebied van de eikelmuis” zegt Hebbrecht.
“Met onze sportieve prestatie willen we vijfduizend euro inzamelen voor de uitbouw van het natuurgebied het Burreken in Brakel, Maarkedal en Horebeke. Daar zit nog een laatste populatie van de eikelmuis. Intussen hebben we al 2.500 euro ingezameld. Om aan ons streefbedrag te raken verkopen we nu biologische Spaanse wijn. Een fles kost 7.5 euro, een carton van 6 slechts 42 euro.
Normaal hadden we nog een groot spaghettifestijn voorzien dat jaarlijks 4.000 euro opbracht. Maar door de corona maatregelen gaat dit niet door. We hopen dan ook dat de verkoop van de wijn toch iets zal goedmaken” zegt Hebbrecht.

De vijf fietsers garanderen dat elke ingezamelde euro naar de aankoop van gronden en de aanplant van hagen en boomgaarden gaat in het natuurgebied het Burreken.

Team de Fruitratjes steunen kan via de aankoop van biologische wijn.
Wijn bestellen kan door een mail te sturen naar: contact@burreken.be