Cultuurhuis Merelbeke ,tentoonstelling rond Tweede Wereldoorlog

Nieuw boek ‘MERELBEKE BEZET EN BEVRIJD: WOII’

Van 10 april tot 31 mei loopt in het nieuwe cultuurhuis van Merelbeke een unieke overzichtstentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog “Bezet en Bevrijd in WO2”

Het verleden laat ons niet los. Ook en zeker het oorlogsverleden niet. Dat bleek uit de massale respons op en de overweldigende belangstelling voor de activiteiten die de dienst Cultuur in 2004 opzette. Onder dit allereerste wijkproject, ’60 jaar is niet ver weg’, werden de bombardementen op Flora door de geallieerden herdacht.
In 2006 werd daarop het boek ‘Het Drama van Merelbeke’ uitgebracht en in 2014, naar aanleiding van de 100ste verjaardag van WOI, kwam ‘Merelbeke in de Groote Oorlog’ uit. Het handelt over de impact van de Duitse bezetting op het leven van de inwoners van het toenmalige Merelbeke, Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte en Schelderode.

Schepen Luc Van Huffel: “Naar aanleiding van beide publicaties stelden gemeente-archivaris Katrien Arnaut en haar rechterhand, vrijwilliger en geschiedenisliefhebber Antoine Goemaes vast dat in het gemeentearchief ook over de Tweede Wereldoorlog een schat aan informatie werd bewaard, dat eigenlijk schreeuwde om de aandacht van het grote publiek”.
In 2020 zou ook Merelbeke de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken, maar dat was buiten de coronacrisis gerekend. Er kwam dus geen lezing door Marc Verschooris over het verzet en de geheimagenten in de Gentse regio tijdens WOII en de ontsnapping van één van hen uit de handen van de bezetter.

Nieuw boek
Wat er nu w él komt, is een nieuw boek, ‘Merelbeke tijdens de Tweede Wereldoorlog’, én een tentoonstelling, ‘Merelbeke bezet en bevrijd: WOII’. Filmbeelden, foto’s, allerlei documenten, voorwerpen én getuigenissen tonen de impact van de oorlog en de bezetting door de nazi’s op het dagelijks leven van de Merelbekenaren.
In het najaar komen er ook drie lezingen. De eerste, in oktober, door Patrick Duportail, over het leven tijdens WO II, met bijzondere aandacht voor het verzet in Bottelare. De tweede, in november, door Pieter Serrien, over de bombardementen op de stationswijk in 1943 en 1944. Deze laatste wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Melle. Ook daar en in Gentbrugge vielen immers slachtoffers van het ‘friendly fire’. De derde, in december, door Marc Verschooris, onder de titel ‘De papegaai is geschoten, maar niet dood’.
De tentoonstelling loopt in het nieuwe Cultuurhuis Merelbeke van zaterdag 10 april,(dag op dag 77 jaar na het zwaarste bombardement ooit op de stationswijk) tot en met zondag 30 mei op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. Reservatie is verplicht en kan via www.cultuurhuis.merelbeke.be, info@cultuurhuis.merelbeke.be of 09 210 35 80. Het boek is vanaf 10 april 2021 te koop in het gemeentehuis en tijdens de tentoonstelling.