Bijna 25 % van de 10.983 Oosterzelenaars (+18) kreeg eerste prik

Al 60,88 % van 65 plussers is gevaccineerd

Het aantal gevaccineerde Oosterzelenaars blijft elke dag groeien. Intussen zijn bijna een op de vier Oosterzelenaars (+18 j) in het Vaccinatiecentrum Zottegem gevaccineerd met een eerste dosis van het Covid-19 vaccin. Van de 65 plussers zijn er al 1.617 per 2.656 inwoners gevaccineerd. Dat is 60,88 procent van de 2.656 vijfenzestig plussers (toestand 15 april 2021). (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

De vaccinatieteller van alle gemeenten binnen eerstelijnszone Panacea heeft eind vorige week de kaap van 20% overschreden. Dat wil zeggen dat meer dan 20% van de inwoners (18+) van Oosterzele, Zottegem en Brakel (Vaccinatiecentrum Zottegem) en Lierde, Herzele en Sint — Lievens — Houtem (Vaccinatiecentrum Herzele) al minstens 1 prik heeft gekregen.
Bij de opstart van de vaccinatiecentra (Zottegem & Herzele) werden er gemiddeld 200-400 vaccins per week geleverd en werd er op 2 vaccinatielijnen gevaccineerd. “Het aantal vaccins die we per levering ontvangen neemt toe waardoor we de vaccinatiecentra meerdere dagen openen, de openingsuren uitbreiden en de aantal operationele vaccinatielijnen opschalen naar 3 in Herzele en 4 in Zottegem”, verduidelijkt Karen van Lierde, programmamanager vaccinatiecentra Panacea. Ook de routine van het hele vaccinatieproces stijgt waardoor er zich om de 2 minuten een nieuwe persoon aanmeldt. Dit is mede te danken aan de gedrevenheid van het personeel in beide centra en het tomeloze engagement van de vrijwilligers. Het inzetten van deze laatste groep zal met mondjesmaat worden opgedreven, zodat ze, na een opleiding, mee kunnen worden ingeschakeld in de werking van het vaccinatiecentrum. Momenteel zijn de 70-plussers aan de beurt en zijn er ook al mensen die voor hun 2de prik komen. De risicopati ënten zullen samen met de doelgroep 65 tot 69-jarigen worden uitgenodigd. Het aantal geleverde vaccins stijgt, het aantal bezoekers stijgt en dus stijgen ook de binnenkomende telefoons in het callcenter. De ploeg werd intussen al uitgebreid naar 21 medewerkers, bestaande uit gemeentepersoneel van de 6 gemeenten. Ze worden overstelpt met vragen om de uitnodiging te bevestigen, waardoor de wachttijden hoog oplopen. We vragen dan ook om de uitnodiging via de opgegeven website te bevestigen, eventueel met de hulp van familie, vrienden of buren. Voor alle duidelijkheid, er gaan geen vaccins verloren, alles wordt toegediend! Vanaf volgende week zullen vaccinatiecentra Herzele en Zottegem ook van start gaan met de reservelijst QVAX. Je kan je hiervoor (enkel) via de website www.qvax.be inschrijven. “We hopen dat het verder in stijgende lijn mag verlopen, zodat we met z’n allen snel naar een normaler leven kunnen gaan”, aldus de burgemeesters van Brakel, Zottegem, Oosterzele (vaccinatiecentrum Zottegem) en Lierde, Herzele, Sint — Lievens — Houtem (vaccinatiecentrum Herzele).