Bijna één derde van de Geraardsbergenaars gevaccineerd


In Geraardsbergen heeft bijna één derde van de meerderjarige inwoners minstens een eerste vaccinatie gekregen. Alle 65-plussers ontvingen intussen een uitnodiging. Wie (binnen deze leeftijdscategorie) toch geen brief gekregen heeft, mag bellen naar onze gratis helpdesk. De komende weken wordt het vaccinatietempo hoog gehouden. Op twee weken tijd worden bijna 4.000 prikjes gezet. Op die manier werken we samen aan een minimale vaccinatiegraad van 70%. Je laten vaccineren blijft dan ook broodnodig zodat we binnenkort weer ons gewone leven kunnen opnemen.

Enkele cijfers op een rij
Momenteel heeft 31,56% van onze meerderjarige inwoners minstens een eerste vaccinatie gekregen. Bij de 65-plussers is dat 84,42%. In absolute cijfers zijn dat 8.611 meerderjarigen (van de 27.283 inwoners die gevaccineerd kunnen worden) en 5.894 65-plussers (op 6.982).
De komende dagen/weken krijgen de laatste 65-plussers hun prikje. Die uitnodigingen zijn vorige week verzonden. Tellen we deze personen bij het reeds gehaalde percentage van 84,42%, dan kunnen we vaststellen dat de minimale vaccinatiegraad van 70% binnen deze doelgroep vlot overstegen zal worden.
Ook binnen de andere doelgroepen beogen we eenzelfde succesvol cijfer. Het vaccinatietempo wordt alvast hoog gehouden. Deze week vinden 1.102 vaccinaties  plaats, volgende week zijn dat er 2.703.

Hulp voor 65-plussers
In principe zijn dus alle 65-plussers aan de beurt geweest of werd hun uitnodiging verstuurd. Wie in deze leeftijdsgroep zit en geen brief ontvangen heeft, mag bellen naar het gratis nummer 0800 94 412. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. De medewerkers van de helpdesk helpen je dan verder om een afspraak in te boeken.
We roepen ook iedereen op om even langs te gaan bij een ouder persoon en te checken of hij/zij de uitnodiging goed ontvangen heeft.

QVAX reservelijst
Geraardsbergen werkt met de QVAX reservelijst van de overheid. Wie zich relatief snel kan vrijmaken om naar het vaccinatiecentrum te komen als we hem/haar contacteren, kan zich inschrijven op www.qvax.be.

Belangrijk hierbij is:

  • Wie een e-mail of sms krijgt dat er een vaccin beschikbaar is, moet onmiddellijk die afspraak bevestigen.
  • In de e-mail/sms staat vermeld hoeveel tijd er is om te bevestigen (vaak 30 min). Doe je dat niet tijdig, dan vervalt de afspraak (je blijft wel nog steeds op de reservelijst staan).
  • Ga niet rechtstreeks naar het vaccinatiecentrum. Nadat je bevestigd hebt, weet je wanneer je naar het centrum moet komen.

Het belang van vaccinaties
“Binnen de doelgroep van de 65-plussers is de minimale vaccinatiegraad van 70% vlot gehaald. Het is belangrijk dat dit voor elke doelgroep en leeftijdsgroep zo is. Enkel op die manier kunnen we binnenkort weer het vroegere leven hervatten”, geeft burgemeester Guido De Padt mee.
Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe kleiner het speelterrein van corona wordt. Wie gevaccineerd is, heeft namelijk veel minder risico om zwaar ziek te worden en de mate waarin hij/zij iemand anders besmet, zwakt ook sterk af.
“Je laten vaccineren doe je met andere woorden niet enkel voor jezelf maar ook voor de anderen. Daar lijkt de Geraardsbergenaar goed van doordrongen want het percentage weigeraars is minimaal”, besluit de burgemeester.

X