Emeritus bisschop Dom Andr é De Witte overleden

De uit Scheldewindeke afkomstige Andr é De Witte was ruim 25 jaar bisschop van het Braziliaanse Ruy Barbosa

Een bericht dat ons zeer verrast. Hij was onze laatste missionaris gezonden vanuit onze parochie .

Op 25 april is in    Brazilie dom Andr é opgenomen met een hartinfarct en dezelfde dag overleden dit meld zijn familie. De uitvaartliturgie vond reeds plaats op maandagavond 26 april en was rechtstreeks te volgen op de facebookpagina van het  bisdom Ruy Barbosa. Condoleren kan via De Zandkorrel.

De uit Scheldewindeke afkomstige Andr é De Witte was ruim 25 jaar bisschop van het Braziliaanse Ruy Barbosa in de deelstaat Bahia. Met een diploma van landbouwingenieur op zak trok Andr é De Witte in 1976 als priester fidei donum naar Brazili ë. Hij werkte 18 jaar in een parochie in het bisdom Alagoinhas, werd geestelijk directeur van het seminarie, diocesane coördinator van de landpastoraal en vicaris-generaal. Op 8 juni 1994 werd hij benoemd tot bisschop van Ruy Barbosa. Als bisschopsleuze koos hij:  Cristo Sempre.

Van 1995 tot 2003 was bisschop De Witte voorzitter van de dienst migrantenpastoraal van de Brazilaanse bisschoppenconferentie. In de zomer van 2013 vonden de Wereldjongerendagen (WJD) plaats in Rio de Janeiro. De Vlaamse jongeren die met  IJD – Jongerenpastoraal Vlaanderen  deelnamen aan deze editie, beleefden vooraf in Ruy Barbosa een intense ‘missionaire week’. De gastvrijheid van de arme plattelandsbevolking en hun missionaire ingesteldheid  maakten  grote indruk.

In 2015 werd mgr. De Witte verkozen tot vicevoorzitter van de  Commissie voor Landpastoraal  van de Braziliaanse bisschoppen. Bij de presidentsverkiezingen in 2018 haalde hij zich de woede van huidig president  Jair Bolsonaro  op de hals, omdat hij gelovigen in een brief vroeg om niet te stemmen voor kandidaten die alleen bekommerd zijn om hun eigen imago en niet om het welzijn van de mensen en dringende problemen zoals huisvesting en arbeidsrechten.    Op  15 april 2020, aanvaardde  paus Franciscus zijn  ontslag en benoemde zijn opvolger: dom  Estevam dos Santos Silva Filho. In een brief aan zijn familie en vrienden in Vlaanderen liet dom Andr é toen weten dat hij blij was de eindverantwoordelijkheid te mogen doorgeven en wel aan iemand die niet alleen van harte maar ook van geboorte uit Bahia afkomstig was. Zelf wou  hij als emeritus bisschop dienstbaar blijven in de evangelisatie en sociale pastoraal bij de overwegend arme plattelandsbevolking.

Het digitaal regionaal NUUS,   gecondoleerd met het verlies van Dom Andr é De Witte .