Merelbekenaars tellen mee

Merelbeke lanceert telramen om alle verkeersstromen in kaart te brengen.

Het lokaal bestuur werkt aan een verkeersleefbaar en bereikbaar Merelbeke voor inwoners, bezoekers of voor wie de gemeente doorkruist met fiets, te voet of met de auto.

Veilig, vlot en duurzaam… zo zouden al onze verplaatsingen moeten zijn, zowel voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer, personenwagens en goederenvervoer. Omdat het lokaal bestuur een helder overzicht wil krijgen op de verschillende verkeersstromen in en door de gemeente, doen we een beroep op Telraam en onze inwoners.

Wat is Telraam?
Telraam zorgt voor verkeerstellingen door actief met burgers aan de slag te gaan. Zij kunnen een klein meettoestel aan hun raam hangen, waarmee waardevolle gegevens verzameld worden.

Hoeveel fietsers passeren er, en op welk tijdstip? En hoe zit het met zwaar verkeer? Wat zijn de piekmomenten van de dag? Hoe snel rijdt het verkeer?   Is er sluipverkeer? Wordt er buiten de schoolperiode evenveel gefietst? En als het regent?

Door een lange periode permanente metingen uit te voeren verzamelen we heel wat gegevens. Op die manier worden al deze vragen beantwoord. Met deze meetgegevens kunnen we dan ook ons mobiliteitsbeleid bijsturen en optimaliseren zodat ieder van ons vlot en veilig de baan op kan.

Opstart en oproep
De gemeente stelt een jaar lang 20 Telraamsensoren beschikbaar die volautomatisch het verkeer tellen vanaf je huis. We zoeken hiervoor 20 inwoners van Merelbeke die als burgerwetenschapper willen helpen bij verkeerstellingen met Telraam. In elk type straat kan een Telraam ophangen worden. In Merelbeke willen we graag onze focus leggen op straten waar er veel doorgaand verkeer is. zegt de bevoegde schepen Luc Van Huffel

Inschrijven kan via https://www.telraam.net/NL/membership/merelbeke tot en met zondag 06/06/2021. 14/06/2021 worden de geselecteerde tellers bekendgemaakt en uitgenodigd voor een workshop op 21/06/2021.

X