Zottegemse vereniging oud-strijders en veteranen herdenkt ‘Victory in Europe Day’

Zaterdag 8 mei werd op het Marktplein in Zottegem Victory Day   in Europe herdacht door de oud-strijders en veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem.

Victory Day is de dag waarop 76 jaar geleden Nazi-Duitsland officieel de wapens neerlegde. Tijdens de plechtigheid met vendelzwaaiers en klaroengeschal legden de voorzitter van NSB Zottegem Denis Vandenberge en burgemeester Jenne De Potter bloemen neer aan het heldenmonument aan de Heldenlaan.

“Wij hopen ook dat we door het organiseren van deze activiteit, 76 jaar na datum, de herinnering kunnen levendig houden onder de Zottegemse bevolking. Het offer dat werd gebracht om ons vandaag in vrede te laten leven was immens”, aldus Marc Devalckeneer van NSB Zottegem. “Het was het bloedigst conflict uit de geschiedenis van de mensheid. 75% van de toenmalige wereldbevolking waren betrokken in dit conflict. Ongeveer 58.500.000 mensen lieten hun leven tijdens dit conflict, militairen en burgers samen. Herdenken is belangrijk! Want, “wie niet leert uit het verleden loopt verloren in het heden en is gedoemd om de toekomst blind tegemoet te gaan”, Een citaat van Luitenant Kolonel Eddy Blondeel, de oprichter van de Belgische Para-Commando’s tijdens WO2 in het Verenigd Koninkrijk. ( °1906 – U2000) ”