“Kinderopvang ok”, maar Kurt De Loor wil dat “historische elementen Schockaert bewaard blijven”

Vlaams parlementslid en Zottegems gemeenteraadslid Kurt De Loor van oppositiepartij Vooruit pleit ervoor om de “historische, architecturale pareltjes van de gebouwen waar vroeger de dienst Stedenbouw van Zottegem gehuisvest was” (aan de Trapstraat, nvdr.) “te renoveren met visie en met respect voor de historische waarde van het pand en gekaderd in het grote geheel van de Sanitary-site.” De stad Zottegem plant er immers om een kinderopvang in onder te brengen.

“De gebouwen aan de Trapstraat 43, waar vroeger de Dienst Stedenbouw van de stad was gevestigd, zal worden ingericht als een kinderopvang met 18 plaatsen”,  aldus De Loor. “Vooruit Zottegem vindt het goed dat het pand een invulling krijgt en gerenoveerd wordt, maar plaatst kanttekeningen bij de manier waarop. Het Neoclassicistisch pand dateert uit 1895 en heeft heel mooie Art Nouveau-elementen. Die stijl waarbij glas en staal gecombineerd worden was toen in opmars. Zo is er de fantastische gietijzeren trap en zijn er heel mooie, kleurrijke glasramen te bewonderen. Je kan hier niet zomaar met de sloophamer doorheen, daarvoor heeft het pand te veel waarde in de Zottegemse geschiedenis. Dit weggooien zou doodzonde zijn. In 1895 startte Gustaaf Schockaert in het pand zijn textielwinkel. Schockaert was de pionier van de textielnijverheid in Zottegem. Zijn bedrijf groeide uit tot één van de grootste in Zottegem en brachten hem een fortuin op. Het pand is ook opgenomen in het inventaris bouwkundig erfgoed. De stad heeft nu plannen voor een deel (= gelijkvloers) van het pand. Nochtans wordt het gebouw reeds jaren gebruikt door de Stedelijke Academie Beeldende Kunst (SABK) als tentoonstellingsruimte en als leslokaal.   Wat er met de andere lokalen/verdiepingen zal gebeuren is onduidelijk. Onze kunstacademies barsten met meer dan 2000 leerlingen al jaren letterlijk en figuurlijk uit hun voegen en hebben nood aan extra infrastructuur. Over de rest van het pand en over het behoud van de historische elementen wordt geen duidelijkheid gegeven. Dat baart ons zorgen. Dit is een mooi stuk Zottegemse geschiedenis. Het is cruciaal om met visie een toekomstplan op te maken met respect voor de historische elementen dat ook kadert binnen het grotere geheel van de Sanitary-site en het SABK. Dat ontbreekt nu volledig. Vandaag is er een gebrek aan visie wat de renovatie van het gebouw in de Trapstraat betreft. Ik wil aan de alarmbel trekken vooraleer de sloophamer komt. Het zou doodzonde zijn, mocht dit mooi stuk Zottegems erfgoed verloren gaan omdat het stadsbestuur enkel op korte termijn naar oplossingen zoekt. De historische elementen uit de oude textielwinkel Schockaert moeten bewaard blijven en dit moet gekaderd zijn in de volledige Sanitary-site, inclusief de SABK. Vandaar dat ik dit voorstel op tafel zal leggen van de gemeenteraad van 17 mei ’21.”