Twee tentoonstellingen in het Cultuurhuis Merelbeke

Merelbeke bezet en bevrijd: wereldoorlog II en Jeanne Hebbelynck (1891-1959)

Beide tentoonstellingen kan je nog tot eind mei komen bekijken in het nieuwe Cultuurhuis van Merelbeke en lonen absoluut de moeite waard.

JEANNE HEBBELYNCK (1891-1959)
Hoewel Jeanne Dutry-Hebbelynck geboren werd in Gent wordt ze in Merelbeke ook als een kunstenares van eigen bodem beschouwd: Kasteel Wisselbeke was na haar huwelijk een tijdlang haar thuis en ze ligt begraven in het familiegraf op het kerkhof van Merelbeke-centrum. Haar kleurrijke en stilistisch eenvoudige kunstwerken zullen bij vele bezoekers nostalgische gedachten oproepen: vooral bekend zijn haar communieprentjes en boekillustraties maar ze maakte ook miniatuurtjes, beeldjes en brailleboeken. Dit omdat ze op vroege leeftijd te maken kreeg met oogproblemen en uiteindelijk blind werd. Haar kunst zette ze ook in voor liefdadigheidswerk: zo nam ze tijdens Wereldoorlog II deel aan exposities om kinderen van gemobiliseerden te steunen.

 

MERELBEKE BEZET EN BEVRIJD: WERELDOORLOG II
De Tweede Wereldoorlog begon in ons land op 10 mei 1940 met de inval van het Duitse leger. De 18-daagse veldtocht die erop volgde eindigde reeds op 28 mei 1940. Vanaf dan ging een lange en voor velen bittere periode van Duitse bezetting van start, tot september 1944. De bezettingsperiode kan men vanuit vele invalshoeken benaderen en het is nagenoeg onmogelijk om ze volledig in te schatten of te beschrijven. In de tentoonstelling wordt verteld hoe de bezetting in Merelbeke door de Duitse bezetter georganiseerd werd en hoe de inwoners het ervaarden. Aan de hand van allerhande administratieve archieven, foto’s en voorwerpen wordt een beeld geschetst van dit stukje lokale geschiedenis. Naast de tentoonstelling is er ook een boek te koop over dit onderwerp: ‘Merelbeke tijdens de Tweede Wereldoorlog’.
Beide tentoonstellingen lopen tot 30 mei elke woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur in Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, 9820 Merelbek , 09 210 35 80
Gratis maar reservatie verplicht via: https://cultuurhuis.merelbeke.be/cultuurhuis-merelbeke