Waardig en aangrijpend afscheid van Fr é Schollaert


Geraardsbergen. In het rouwcentrum Van den Driessche woonden gisteren dinsdag een dertigtal genodigden de beklijvende uitvaartplechtigheid bij van Frederika Schollaert (1959–2021). Waardig en aandoenlijk  was het afscheid  dat een  kleine delegatie van de massa vrienden en sympathisanten nam van  Frederika die  in haar vriendenkring beter bekend was als Fre.  Niet zonder redenen raakte ze bekend als een artistieke duizendpoot die al haar talenten tot volle ontplooiing wist te brengen in haar veel te korte leven.  Pastoor Kenneth leidde de plechtigheid met toespraken  door acht van haar beste vrienden  met tussenin ook  enkele muzikale en instrumentale intermezzi. Terwijl de aanwezigen afscheid namen van de  urne was er  de projectie van een  emotionele fotomontage  over het rijkgevulde leven van Fre.

Artistieke duizendpoot
Frederika werd geboren in hartje Geraardsbergen, deed er schitterende studies in de Grieks-Latijnse humaniora van het Sint-Catharinacollege waarna ze Romaanse Filologie volgde aan de KULeuven met een scriptie over de Franse schrijfster Marguerite Yourcenar. Onmiddellijk na haar studies werd ze lerares Frans in het college waarin ze werd gevormd en waar ze ook actief zou worden in de organisatie van talrijke culturele evenementen. Tijdens haar middelbare studies had ze zich al bekwaamd in diverse disciplines Muziek en Zang aan de Geraardsbergse Muziekschool waar ze tal van onderscheidingen haalde. Haar acteertalent kwam ook tot ontplooiing in de plaatselijke toneelgezelschappen Garamondi en “St.-Pieter-Vreugd-en-Deugd”. Ze kende ook glansrollen in operettes en trad meermaals op als zangsoliste bij diverse gezelschappen en o.m. ook op “Jazz in Geraardsbergen”.
Van 1990 tot 1995 onderbrak ze haar job als lerares Frans en werd ze werkleider in Studio Herman Teirlinck (Antwerpen). Geen wonder dat ze in 2000 een rol kreeg toebedeeld in de organisatie van de feestelijkheden rond Krakelingen en Tonnekensbrand. Samen met Philip De Temmerman zou ze er de voorbije jaren in slagen dit eeuwenoude dubbelfeest een ruimere bekendheid te bezorgen. Jammer dat de Coronoplaag de voorbije twee jaar dit feest meedogenloos schrapte.
De ruime belangstellingssfeer van Frederika   blijkt ook uit het feit dat ze haar taak in het onderwijs verkleinde om zich te bekwamen in de Voetreflexologie. De getalenteerde lerares koos voor een job in de Zorg. Het Coronavirus spaarde haar niet en dwong haar tot opname in het plaatselijke Algemeen Stedelijk Ziekenhuis. Met onvoorstelbare moed wist ze die periode te boven te komen tot een slepende ziekte haar velde.
Beste Fre.
Ondanks je pijnlijk en veel te vroeg heengaan, blijf je leven in het hart en de geest van wie het geluk had je te mogen kennen.
Albert Schrever