Volgens ILvA betaalt bijna 60% evenveel of minder voor de gewogen diftar dan voordien


Geraardsbergen. Uit cijfers die ILvA zelf heeft vrijgegeven, blijkt dat bijna zestig procent van de gebruikers van de gewogen diftar niet meer betaald dan voordien. Wat betreft de GFT-ophaling, zijn de cijfers omgekeerd. 60% van de gebruikers betaalt tot €1,8 meer dan voordien. De laatste weken verkocht ILvA trouwens 1000 compostvaten. Die zorgen ervoor dat je minder GFT moet aanbieden, wat kostenbesparend werkt.

Op 6 april ging ILvA in 9 gemeenten — waaronder Geraardsbergen — met gewogen afvalophaling van start. Uit recente cijfers van ILvA blijkt dat bijna 60% van de gebruikers niet meer betaalt dan voordien.

Gewogen diftar gemiddeld niet duurder
Volgens de berekeningen van ILvA kon er in de gele vuilniszak ongeveer 60 liter afval. Als je dat met een afvalcontainer van 140 liter vergelijkt, dan kunnen daar volgens ILvA ongeveer 2 tot 3 vuilniszakken in. In vergelijking met de gele vuilniszak kom je aan een gemiddelde prijs van €3,5. Voor ruim zestig procent van de consumenten zou er geen prijsverhoging aan vastzitten. Slechts 15% van de gebruikers zou per ophaling boven de €5 stijgen, wat dan wel fors duurder is. Uit de cijfers concludeert het afvalverwerkingsbedrijf dat de onvrede bij de mensen zicht tot deze groep beperkt.

Vraag is of de premisse waar ILvA van vertrekt wel klopt. Dat er in een container van 140 liter 2 tot 3 gele vuilniszakken passen lijkt toch wel erg optimistisch. De gele vuilniszakken kon je lekker volproppen. Dat lukt een stuk minder met de nieuwe containers. Bovendien zetten mensen sneller een niet volledig gevulde container buiten. Volgens ILvA haal je voordeel uit het nieuwe systeem als je jouw afval goed sorteert en de afvalcontainer pas buitenzet als hij volledig gevuld is.

GFT-container gemiddeld duurder
Wat betreft de GFT-ophaling betreft, zijn de cijfers omgekeerd. 60% van de gebruikers betaalt tot €1,8 meer dan voordien. 20% van de consumenten betaalt zelfs meer dan het dubbele dan voordien. Volgens ILvA doet ongeveer 40% er profijt aan.
Of de vaste kost per ophaling er toe doet, is zeer de vraag voor een grijze container van 140 liter bedraagt die €0,25 en voor een GFT-container van 140 liter moet je €0,125 ophoesten.

Om de kosten van de groene container te drukken, schaffen steeds meer mensen een compostvat aan, die via de gemeente aan sterk verminderde prijzen wordt verkocht. Door een compostvat moet je minder GFT-afval aanbieden. Je kan een compostvat of compostbak aankopen in het stadsmagazijn, Gaverstraat 17A te 9500 Geraardsbergen, tel 054/43 51 50.
Begin deze week maakte het stadsbestuur een aantal compensaties in de vorm van financi ële tegemoetkomingen bekend.

Julien Borremans

Voor meer info. over de premie voor de aankoop van een compostvat:
https://www.geraardsbergen.be/product/781/premie-voor-de-aankoop-van-een-compostvat-en-omruilactie-gft-container

Stadsbestuur komt kritiek op gewogen diftar deels tegemoet met compensaties