© Afbeelding van Dele Oke via Pixabay

Burgeronderzoek leefbaarheid en duurzaamheid Zottegemse straten: Vandaag van 17 tot 18 uur

Vandaag kan je als Zottegemnaar deelnemen aan het burgeronderzoek ‘Straatvinken‘ en zo bijdragen tot tot de leefbaarheid en duurzaamheid van je straat. Het straatvinken vindt plaats vandaag donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur. Lees hieronder hoe je kan deelnemen, en waarom.

Straatvinken

Wat vind jij van je straat? We nodigen je uit ze te (her)ontdekken. Tel het verkeer, krijg inzicht in de leefbaarheid van je straat en laat je inspireren door de beste voorbeelden van straten en wijken. Iedereen in Vlaanderen kan meedoen aan het burgeronderzoek Straatvinken. Het is heel eenvoudig: zet je op donderdag 20 mei één uurtje, van 17 tot 18 uur, aan de straatkant en tel mee hoeveel voetgangers, fietsers, (vracht)wagens, .. passeren in jouw straat. Op 23 mei krijg je via mail een bevraging over de leefbaarheid van jouw straat

Wat moet je doen?

Duurzaam verkeer analyseren (20mei)

Met een handige tel-tool op je smartphone of papieren formulier tellen we het aantal voetgangers, fietsers en voertuigen. Als we met ons allen een uur lang tellen, kunnen wetenschappers analyseren of de modal shift gerealiseerd wordt en het verkeer duurzamer wordt.

Leefbaarheid meten (23mei)

De leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer polst naar ervaringen van burgers met de leefbaarheid van straten in Vlaanderen. Op basis van 20 indicatoren, met aandacht voor verkeer, sociale aspecten, omgevingsfactoren en straatinrichting, krijgt elke straat zo een leefbaarheidsscore.

Schrijf je in: https://straatvinken.be/ik-tel-mee/

Waarom zou je het doen?

Deze bevraging geeft een stem aan de Zottegemnaar; je komt zo te weten wat leeft en beweegt in onze stad/jouw straat en hoe het leven ervaren wordt. Zo kom je jaar na jaar te weten of je straat op de goede weg is — jouw straat krijgt dan immers een ‘kleurencode’ toegekend op de kaart. Het is ook een instrument om met het stadsbestuur in dialoog te gaan over leefbaarheid en duurzaamheid.

Benieuwd naar de resultaten van vorige bevragingen: http://straatvinken.datylon.com/