Leerlingen Richtpunt campus Zottegem winnen Juniorprijs op Solar Olympiade 2021

Op 6 mei was het de finale van de Solar Olympiade, een jaarlijkse wedstrijd van het Agoria Solar   Team voor middelbare schoolstudenten rond zonne-energie. Voor de coronapandemie was dit een   evenement dat de grootste evenementenzaal van Technopolis in Mechelen tot de nok vulde met   deelnemers en toeschouwers. Dit jaar was het voor het eerst een hybride evenement : online met   een fysieke liveshow die vanuit Technopolis gestreamd werd.    

De Solar Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd van het Agoria Team (i.s.m. Colruyt Group Technics en   KU Leuven Campus Groep T), waarbij een 150-tal leerlingen uit het secundair onderwijs de keuze   krijgen om een gadget op zonne-energie te maken of om een zonnewagen ( een zogenaamde   Challenger) te bouwen.    

De leerlingen van het 3ejaar elektriciteit-elektronica van Richtpunt campus Zottegem kozen voor het   bouwen van een Challenger. Na een brainstormsessie met de klasgroep van 10 leerlingen is gekozen   voor de naam “RCz Racers Team” . Waarbij de RC staat voor de schoolnaam Richtpunt Campus   Zottegem, en waar de RC ook staat voor Remote Control als verwijzing naar het bestuursysteem . “De opdracht was om een zonnewagen te bouwen waarmee zo snel mogelijk een parcours van 12   meter kon afgelegd worden”, zegt begeleidend leerkracht Johan Van Laere. “Ik ben vooral fier op de   manier waarop ze de wedstrijd hebben aangepakt. Ze verdeelden zich in verschillende groepjes met   elk een eigen specialisatie. Zo konden we gedurende het schooljaar anticiperen op problemen. Met   de deelname aan de Solar Olympiade hebben wij een groot doel voor ogen. We willen de leerlingen   inspireren om een uitdaging aan te gaan, hen stimuleren om out-of-the-box en probleemoplossend   te denken. Het resultaat is enerzijds een prachtig product en anderzijds een gezonde portie   voldoening door het succesvol afwerken van één van de eerste STEM-projecten in hun prille   loopbaan. Uiteraard zijn de leerlingen getriggerd door het Victor Solar team van onze school dat de   wedstrijd in 2019 won. Dit zijn nu studenten in het hoger onderwijs die nog steeds zo’n projecten op   onze school volgen”.  (lees verder onder de foto)

Tijdens de finale was de Challenger goed voor een 5e plaats qua snelheid. Naast de snelheid werd   ook de gebruikte technologie in de Challenger beoordeeld. De leerlingen kozen ervoor om naast een   ‘snelle’ wagen ook een technisch vernieuwende wagen te bouwen en dit heeft het verschil gemaakt.   Zo was de jury onder de indruk van de toepassing van de Bluetooth-app met ARDUINO. Daarnaast   zijn alle onderdelen opgebouwd rond het centraal geplaatste zonnepaneel, dat de functie van chassis   van de wagen op zich neemt. Het winnen van de prestigieuze Juniorprijs was volgens de jury vooral   toe te schrijven aan het innovatieve karakter van de Challenger.    

“We hebben er alles aan gedaan om onze auto zo snel en veilig mogelijk te maken”, zegt een van de   leerlingen Stijn Van Nuffel. Eenvoud en functionaliteit stonden hierbij voorop. De auto kreeg een   zelfdragende structuur met de nodige 3D geprinte onderdelen. Het project werd nog uitdagender, de   “Challenger” werd een echte challenge door de Coronamaatregelen. “Het afstandsonderwijs   verplichtte ons om thuis na te denken en verder dingen te onderzoeken. Het was alvast een mooi   uitdagend project om onze lessen elektronica en elektriciteit om te zetten in deze praktische  

toepassing. Duurzame energie in al zijn toepassingen zal in de toekomst alleen maar belangrijker   worden. We leerden ook om samen te werken en compromissen te sluiten”, besluit Stijn Van Nuffel.    

Tijdens de wervelende liveshow, gepresenteerd door Koen Baert, Event Coördinator voor Colruyt   Group Technics, werden vooraf opgenomen video’s getoond waarin de deelnemers hun gadget op   zonne-energie verdedigden ofwel om ter snelst met hun Challenger het parcours aflegden. De   livestream werd gevolgd door niet minder dan 900 gasten.    

In de jury zetelden Stephane Berghmans (CEO Technopolis), Bart Bosmans (Colruyt Group Technics)   en Ruben Holsbeekx (Business Relations & Events, Agoria Solar Team).