Soroptimist Zottegem schenkt basispakketten voor noodwoningen

In een vroeger NUUS-artikel (zie via deze link) kon u reeds uitgebreid vernemen dat in Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem de lokale politie en OCMW’s een samenwerkingsverband met het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) Oost-Vlaanderen hebben aangegaan rond de oprichting van een netwerk van vijf noodwoningen voor mensen en gezinnen in een acute noodsituatie (bvb. na een zware woningbrand, slachtoffers van partnergeweld, personen die net een ernstig trauma opliepen). Deze kunnen daar tijdelijk, twee tot max. vier weken, verblijven terwijl zij intussen door het CAW begeleid worden op weg naar een andere gepaste woonsituatie en/of hulpverlening. Van de vijf noodwoningen bevinden er zich drie in Zottegem waarvan twee onder het beheer van het OCMW Zottegem en één van CAW Oost-Vlaanderen, en daarnaast ook telkens één in Herzele en Sint-Lievens-Houtem onder het beheer van het plaatselijke OCMW.

Dit project rond huisvesting in noodsituaties heeft nu ook een partner gevonden in Soroptimist Zottegem/Zuid-Oost-Vlaanderen. Deze regionale damesserviceclub engageert zich al langer vooral voor het verbeteren van de levensomstandigheden en zelfredzaamheid van in de eerste plaats vrouwen en meisjes, door zowel praktische als financi ële ondersteuning. Soroptimist Zottegem vindt het bijgevolg een pluspunt dat ook vrouwen en kinderen die bijvoorbeeld slachtoffer van huiselijk geweld zijn, in deze noodwoningen kunnen opgevangen worden. Daarom ondersteunt Soroptimist Zottegem dit project met het schenken van vijf pakketten met levens- en verzorgingsmiddelen, speelgoed, didactisch materiaal en andere basisproducten. Dankzij de medewerking van Recticel Bedding uit Geraardsbergen kan Soroptimist Zottegem ook elf matrassen en beddenbodems ter beschikking stellen voor de noodwoningen.

Soroptimist Zottegem telt momenteel 38 leden en drie kandidaat-leden, onder voorzitterschap van Astrid Campens. Naast de steun voor dit project rond noodhuisvesting zet Soroptimist Zottegem zich ook reeds meer dan 30 jaar (sinds 1988) in voor diverse sociale noden en doelen waarbij vrouwen en meisjes centraal staan. Zo is Soroptimist Zottegem ook actief op het vlak van armoedebestrijding en wordt o.a. de maandelijkse voedselpakkettenactie van vzw Lichtpunt voor Zottegemse kansarmen gesteund. In de komende maand juni gaat Soroptimist Zottegem sensibiliseren rond menstruatiearmoede en de mentale weerslag van het niet kunnen aankopen van menstruatieproducten bij Vlaamse meisjes.