Stad Zottegem meet weerbaarheid Zottegemse tuinen tegen toekomstige droogte en hittegolven

Stad Zottegem neemt deel aan het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit, ‘CurieuzeNeuzen in de tuin’, samen met Universiteit Antwerpen, De Standaard en 5.000 Vlamingen. Er werden drie meetpunten in onze stad gekozen om de hitte en droogte te meten en zo een steentje bij te dragen aan het onderzoek naar klimaatopwarming.

“Via een grootschalig netwerk van 5.000 ‘mini-weerstationnetjes’ wordt de bodemtemperatuur en bodemvochtigheid gemeten over heel Vlaanderen. De meetcampagne loopt van april tot oktober 2021 en zal nagaan hoe weerbaar onze tuinen zijn tegen toekomstige droogte en hittegolven”, zegt schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V). “We brengen daartoe het effect van stedelijke hitte-eilanden in rekening, maar ook de impact van kleine, lokale ingrepen, zoals het planten van bomen en de frequentie van grasmaaien. Het resultaat is een internationaal unieke dataset en een gedetailleerde droogtekaart voor Vlaanderen.”

“We beslisten om de meetpunten te plaats op  de begraafplaatsen te Strijpen, Knutsegem en aan het Sanitary. Zo helpen we te onderzoeken hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Het onderzoek zal ook inzicht geven hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze tuinen een verkoelende plek blijven tijdens een hittegolf en hoe we onze tuinen, parken en natuurgebieden kunnen wapenen tegen de droogte.”

“De drie meetsensoren houden de temperatuur en de vochtigheid van de bodem de komende maanden in het oog. De data wordt doorgestuurd naar en verwerkt door universiteit Antwerpen. Tijdens het project zal een interactieve stippenkaart (www.standaard.be/cnt/dmf20210402_94434129) de resultaten weergeven, zodat iedereen de hitte en droogte kan opvolgen. Voor meer info kan je ook terecht op www.curieuzeneuzen.be.”