Wijngaardbrug gaat wegens werken voor 8 maanden dicht. ‘Grote verkeershinder dreigt’.


Geraardsbergen. De Wijngaardbrug en de Begijnhofkaai gaan vanaf maandag 21 juni wegens grote onderhoudswerken aan de brug voor 8 maanden dicht. De Wijngaardbrug ligt over de Dender in het centrum van de stad en verbindt de Wijngaardstraat met de Denderstraat. De werken zullen minstens 8 maanden duren. ‘Verkeerschaos dreigt’, meent St éphan Bourlau (Het Alternatief). De vernieuwde Wijngaardbrug zal midden maart 2022 terug in gebruik kunnen genomen worden.

De Wijngaardbrug en de Begijnhofkaai gaan vanaf maandag 21 juni wegens onderhoudswerken aan de burg voor 8 maanden dicht. St éphan Bourlau (Het Alternatief) maakt zich grote zorgen over de verkeersdrukte in het centrum van de stad. ‘Aan de linkerkant van de Dender liggen verschillende scholen op een zakdoek. De Wijngaardbrug vormt een belangrijke schakel in het dagelijks verkeer. De kans op grote verkeershinder in de binnenstad is groot.’  De Middenschool, Sint-Catharinacollege, Sint-Jozefsinstituut en het Technisch Instituut Sint-Jozef liggen op enkele straten van elkaar.

Raadslid St éphan Bourlau dringt er bij de schepen voor Mobiliteit Fernand Van Trimpont (CD&V) op aan om de bevolking snel en degelijk te informeren. ‘Niet alleen de scholen maar ook de handelaars zullen zich moeten voorbereiden. Deze mensen hebben al zwaar te lijden onder de coronacrisis en verdienen een degelijke voorbereiding en ondersteuning.’ De frontman van Het Alternatief dringt er op aan om een geloofwaardig mobiliteitsplan op te stellen om te voorkomen dat de verkeersdrukte in de grootste chaos verzandt.

Om de schoolgaande jeugd en de voetgangers een verkort traject aan te bieden, zal er ter hoogte van de Spiraal een tijdelijke voetgangersbrug over de Dender worden gebouwd. De voetgangers kunnen dan van de Kleine Karmelietenstraat oversteken naar de Zakkaai. De aannemer is alvast gestart met het opstellen van een signalisatie- en een werfinrichtingsplan.

Verloop van de werken
De Wijngaardbrug is een beweegbare brug in het centrum van Geraardsbergen en wordt intensief gebruikt. De brug is toe aan een renovatie. De elektromechanische uitrusting heeft 40 jaar lang dienst gedaan en moet vernieuwd worden. Daarnaast worden ook de aluminium brugdekpanelen vervangen en wordt de volledige constructie opnieuw geschilderd om corrosie tegen te gaan. Zo zorgen De Vlaamse Waterweg nv en de stad ervoor dat de brug in de toekomst in gebruik kan blijven.

Op 21 juni wordt de brug afgesloten voor alle verkeer en wordt de elektromechanische uitrusting van de brug gedemonteerd. Vervolgens verwijderen we de brugdekpanelen en starten de herstellings- en schilderwerken van de staalstructuur. Na de plaatsing van nieuwe stalen brugdekpanelen wordt op het brugdek en de voetpaden een nieuwe slijtlaag aangebracht. Tot slot worden de betonnen heftorens hersteld. Tegelijk wordt de nieuwe elektromechanische uitrusting geïnstalleerd en maken we de brug klaar voor latere bediening op afstand.

Vlaamse minister van Mobiliteit, Lydia Peeters: ‘De opwaardering van de Dender is één van de aandachtspunten in het Relance Plan van de Vlaamse regering. Zo zetten we verder in op zowel de modal shift, maar is ook de verkeersveiligheid langs de waterweg van belang. Daarom investeren we 2,2 miljoen euro voor de renovatie van de Wijngaardbrug in het centrum van Geraardsbergen.’ Vanaf 21 juni wordt de brug afgesloten voor alle verkeer. De vernieuwde Wijngaardbrug zal midden maart 2022 terug in gebruik kunnen genomen worden.

Voetgangersbrug
‘Voor voetgangers wordt een tijdelijke brug voorzien vanaf de Zakkaai richting Karmelietenstraat’, zegt schepen van mobiliteit Fernand Van Trimpont. ‘Op die manier kunnen scholieren aan de rand van de stad afgezet worden en zo op een veilige manier de schoolomgeving bereiken.’

‘In overleg met de dienst mobiliteit van de stad Geraardsbergen en de hulpdiensten is een omleidingsplan opgemaakt om de hinder voor het verkeer zo beperkt mogelijk te houden en de handelszaken maximaal bereikbaar te houden’, klinkt het.

Julien Borremans


Voetgangersbrug wordt hier geplaatst.